Najveće priznanje za Karlovčane ne-Karlovčaninu

Dobitnik najvišeg priznanja namijenjenog Karlovčanima, redovni sveučilišni profesor, je teolog koji je rođen u Tomislavgradu, a školovao se u Zagrebu i Trentu te na Papinskom teološkom fakultetu Teresianum u Rimu. Bio je direktor Kršćanske sadašnjosti i član etičkog povjerenstva Kliničkog-bolničkog centra Zagreb. U fokus šire javnosti dospio je odlukom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da mu se dodijeli povlaštena mirovina. Voditelj je duhovnog centra u karmelu svetog Ilije u Buškom Blatu kamo na duhovnu obnovu odlaze organizirani karlovački gradski i županijski djelatnici već godinama. Još je 2010. godine u gradskoj organizaciji održao predavanje "Obraćenje - hod u slobodu" na seminaru profesionalne etike

Autor: Marin Bakić

Gradsko vijeće Karlovca jednoglasno, s 13 glasova za, usvojilo je prijedlog Odbora za javna priznanja, kojega vodi Matija Furač iz Hrvatske demokratske zajednice, predsjednik Gradskog vijeća, i odlučilo Nagradu Grada Karlovca, koja je i novčana, dodijeliti generalnom vikaru vojne biskupije Republike Hrvatske Jakovu Mamiću, a Plaketu Grada Karlovca obrtniku Stipi Adžagi, Karate klubu “Karlovac 1969”, Kulturno-umjetničkom društvu “Sveta Ana” s Vučjaka, liječnici Maji Grbi Bujević, Domu za starije i nemoćne “Sveti Antun”, Udruzi obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Karlovačke županije, predsjednici Crvenog križa Karlovac Branki Hastor, Udruzi roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata za Karlovac i donedavnoj ravnateljici Dječjeg vrtića Karlovac Marini Gojak.

Svi opozicijski vijećnici su napustili sjednicu prilikom rasprave i odlučivanja o toj točki dnevnog reda u namjeri da sruši kvorum. Dan ranije je Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, koja je kandidirala za Nagradu Grada umirovljenika Tomislava Kuhara, a za Plaketu novinara i književnika Tomislava Čadeža, pozvala vijećnike da odbiju prijedlog Odbora za javna priznanja s tvrdnjom da je odlučivao isključivo po stranačkom kriteriju, honorirajući mahom članove i donatore HDZ-a, odnosno povezane s HDZ-om, a da Mamić nije kvalificiran za Nagradu jer je ona namijenjena Karlovčanima. “Odbor za javna priznanja je, dakle, za Nagradu predložio ne-Karlovčanina, a za Plaketu Adžagu, člana i donatora HDZ-a, Karate klub “Karlovac 1969” čiji je predsjednik gradski vijećnik HDZ-a i predsjednik Karlovačke sportske zajednice Želimir Feitl, Kulturno-umjetničko društvo „Sveta Ana“ s Vučjaka čija je predsjednica članica HDZ-a Jasna Požar, članicu HDZ-a liječnicu Maju Grbu-Bujević, Dom za starije i nemoćne osobe „Sveti Antun“ kojeg je kandidirala članica HDZ-a Nada Murganić, donatorici HDZ-a i bivšoj ravnateljici Dječjeg vrtića Karlovac Marini Gojak, te ravnateljici Crvenog križa Karlovac Branki Hastor, udrugama obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Karlovca, koju vodi Marija Pavičić, vijećnica Hrvatske socijalno-liberalne stranke, koalicijskog partnera HDZ-u u Gradskom vijeću, i Karlovačke županije”, stoji u apelu.

Čestitam vam, dragi članovi Hrvatske demokratske zajednice, na pobjedi na parlamentarnim izborima, ali vas želim podsjetiti da obnašanje vlasti znači služiti i onima koji nisu glasali za vas – biti ponizni servis građanima. To nije bio slučaj na otvaranju Zvjezdanog ljeta. Manifestaciju koja pripada svim građanima ste pretvorili u instrument vlastite stranke, i to nije dobro primljeno u javnosti. To je stvorilo odbojnost kod onih koji smatraju da takva manifestacija ne pripada samo jednoj političkoj opciji. To nije možda niti prvi put da se takvi događaji koriste u promidžbene stranačke svrhe. Molim vas da to više ne radite. Previše je ujedno pokazatelja i povezanosti odluke kome ove godine dodijeliti javna priznanja s vašom političkom opcijom. Vrednuje se ne-građanin Karlovca. Molim vas da u budućem radu vodite računa o tome da nas financiraju svi građani i da se svi imaju pravo na svakoj javnoj manifestaciji osjećati ravnopravno, uvaženo i poštovano.

Marija Bodrožić-Zorić, nezavisna gradska vijećnica

Manifestaciju kojom se obilježava Dan grada otvorio je na svečanosti predsjednik Vlade i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković i, po mnogima, to je pretvorio u predizborni skup.

“Smještanje ovoga u politički kontekst je razumljiv. Ne vidim problem zlouporabe Zvjezdanog ljeta. Riječ je o premijeru i ministru branitelja. Srezali smo sredstva za manifestaciju, najviše na vidljivosti, a dolazak predsjednika Vlade je omogućio Karlovcu i manifestaciji besplatnu promidžbu u svim medijima”, odgovara gradonačelnik Damir Mandić (HDZ).

“Ne vjerujem da biste pozvali premijera neke druge opcije na otvorenje Zvjezdanog ljeta. Ne treba biti posebno mudar da se shvati što radi na takvoj manifestaciji u predizborno vrijeme”, polemizira s gradonačelnikom M. Bodrožić-Zorić.

Pozivi državnim dužnosnicima su pitanje pristojnosti. Nemam problema s time. Ako je većina osjećala neugodu, žao mi je – to nije bio cilj. Zvjezdano ljeto nije izgubilo na sjaju jer ga je otvorio premijer.

Damir Mandić, gradonačelnik

“Svi ovi pojedinci, ustanove i udruge koje je Odbor za javna priznanja predložio za dodjelu javnih priznanja doprinose Karlovcu i čine ga boljim gradom. Pojedine udruge su više puta kandidirane i ove godine su dobile priznanja. Obilježavamo 25 godina vojno-redarstvene operacije Oluja pa su braniteljske udruge intenzivnije predlagale”, dodaje gradonačelnik.

Svake godine se stvaraju prijepori i propitkuju se dodjele javnih priznanja, a to nije ništa strašno, dapače sastavni je dio demokratskih procesa. Čim Gradsko vijeće odlučuje, riječ je o političkoj odluci. Bilo bi dobro da se narednih godina prije raspisivanja javnog poziva sa svim klubovima prokomentirati jer uvijek post festum otvarat’ neke stvari je u najmanju ruku suvišno. Imamo više prostora za promoviranje javnih priznanja i informiranje naših sugrađana. U okviru svojih nadležnosti su gospodinu Kuharu dodijeliti Medalju gradonačelnika. Većina Karlovčana ga poznaje. Njegov entuzijazam i trud oko malih stvari koje život znače u našem gradu vrijedi pažnje. Osim čestitke svima predloženima, čestitao bih i zahvalio i gospodinu Kuharu na svemu onome što svaki dan radi za svoj grad.

Damir Mandić, gradonačelnik

“Odbor za javna priznanja se ne sastoji samo od članova vladajuće nego i članova oporbe. Rasprava je bila bogata i na Odboru za javna priznanja, ali nismo dobili više od toga, više od prijavljenih”, komentira Furač.

Grad Karlovac je 25. travnja javno pozvao pojedince i organizacije da predlože Odboru za javna priznanja kandidate za javna priznanja. “Javna priznanja Grada Karlovca su Povelja Grada Karlovca koja se dodjeljuje osobi koja je proglašena za počasnog građanina Karlovca poradi djelovanja kojima je trajno doprinijela razvitku grada Karlovca, njegovu ugledu i afirmaciji u zemlji i inozemstvu, Nagrada Grada Karlovca koja se dodjeljuje građanima Karlovca, udrugama, klubovima, organizacijama i zajednicama te njihovim organizacijskim dijelovima i ostalim pravnim osobama za njihova višegodišnja djelovanja kojima su pridonijeli razvitku, boljitku ili promociji Karlovca ili njegovih pojedinih djelatnosti, i Plaketa Grada Karlovca koja se dodjeljuje građanima Karlovca, udrugama, klubovima, organizacijama i zajednicama, te njihovim organizacijskim dijelovima i ostalim pravnim osobama za njihova djelovanja koje su pridonijele razvitku, boljitku ili promociji Karlovca ili njegovih pojedinih djelatnosti”, stoji u tom pozivu.

“U vrijeme najžešćih nasrtaja neprijatelja na Karlovac i njegovo okružje, karlovačke branitelje i naš ‘Alamo’ – Turanj, posjetila su trojica svećenika iz Karmela Remete, predvođena priorom ocem Jakovom Mamićem. Uz njega su bili još otac Vjenceslav Mihetec i otac Zdenko Križić, a uz njih i estradni umjetnik Krunoslav Kićo Slabinac. Obilazili su naše branitelje crtom turanjske bojišnice. Blagoslivljali su branitelje, dijelili prigodne poklone i molili Gospodina da im sačuva zdravlje i živote. Od tog trenutka su postali veliki prijatelji i simpatizeri karlovačkih branitelja. U više navrata otac Mamić služio je Svetu Misu za branitelje u ‘Californiji’ na Turnju, vojarni ‘Domobranska’ Karlovac, Domu Oružanih snaga Hrvatske vojske ‘Zrinski’, lovačkom domu Draganić, crkvi Presvetog Trojstva. Promicao je istinu o Domovinskom ratu, o karlovačkim braniteljima, njihovoj žrtvi i junaštvu, o Karlovcu, ali i patnjama hrvatskog naroda i vjeri u pobjedu dobra nad zlom. S obzirom da je bio profesor na zagrebačkom teološkom fakultetu, ali i na još nekoliko fakulteta u inozemstvu, njegove riječi su se daleko čule”, stoji u prijedlogu za dodjelu Nagrade Grada Mamiću kojeg je podnijela Udruga 110. brigade Zbora narodne garde/Hrvatske vojske.

Karmelićanin Mamić, dobitnik najvišeg priznanja namijenjenog Karlovčanima, redovni sveučilišni profesor, je teolog koji je rođen u Tomislavgradu, a školovao se u Zagrebu i Trentu te na Papinskom teološkom fakultetu Teresianum u Rimu. Bio je direktor Kršćanske sadašnjosti i član etičkog povjerenstva Kliničkog-bolničkog centra Zagreb. U fokus šire javnosti dospio je odlukom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da mu se dodijeli povlaštena mirovina. Voditelj je duhovnog centra u karmelu svetog Ilije u Buškom Blatu kamo na duhovnu obnovu odlaze organizirani karlovački gradski i županijski djelatnici već godinama. Još je 2010. godine u gradskoj organizaciji održao predavanje “Obraćenje – hod u slobodu” na seminaru profesionalne etike.

*naslovna fotografija: predavanje Jakova Mamića u Karlovcu 2010. izvor Grad Karlovac