U Hrvatskoj 905 tužbi protiv novinara i medija

Ukupno se tužbama obuhvaćenim HND-ovim istraživanjem traži najmanje 67,8 milijuna kuna. Iznosi inicijalnih tužbenih zahtjeva u građanskim postupcima često su puno veći od pravomoćno dosuđenih, što puno govori o efektu koji ti postupci zapravo imaju na medije i novinare – cilj je zastrašiti i potaknuti na cenzuru i samocenzuru

Autor: Monika Kutri

U Hrvatskoj je trenutno aktivno 905 tužbi protiv novinara i medija od kojih tužitelji potražuju gotovo 68 milijuna kuna, pokazuju rezultati godišnje ankete koju je Hrvatsko novinarsko društvo provelo među medijima početkom godine, a objavljuje ju ususret Svjetskom danu slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja. Od 23 medija koji su odgovorili na anketu, 18 ih ima aktualni sudski spor zbog povrede časti i ugleda u svojim novinarskim prilozima.

Najviše tužbi ima Hanza media (Jutarnji listSlobodna Dalmacija i Sportske novosti), njih čak 502, teških u prosjeku 100 tisuća kuna. Nakon nje je Styria (Večernji list i 24 sata) sa 170 tužbi s prosječnim iznosom po tužbenom zahtjevu od oko 156 tisuća kuna.

I sam HND ima tri aktivna sudska spora. Protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka Hrvatska radiotelevizija vodi kazneni spor, kao i spor za naknadu štete od 250 tisuća kuna, protiv HND-a potražuje 200 tisuća kuna, a u istoj tužbi protiv predsjednice Ogranka HND-a na Hrvatskoj televiziji Sanje Mikleušević Pavić 50 tisuća kuna. Podsjetimo, riječ je o jedinstvenom slučaju tužbi javnog medijskog servisa protiv vlastitih zaposlenika, ali i strukovne novinarske udruge.

Od ukupnog broja od 905 tužbi, 861 se odnosi na parnične postupke za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda koji se vode protiv izdanja, njihovih urednika i novinara zbog objavljenih tekstova i priloga, dok su trenutno aktivne 44 kaznene tužbe. Među tužiteljima se najviše ističu političari, gospodarstvenici, osobe iz javnog života, jedinice lokalne samouprave, tvrtke, udruge, komore pa čak i sami suci.

Ukupno se tužbama obuhvaćenim HND-ovim istraživanjem traži najmanje 67,8 milijuna kuna. Iznosi inicijalnih tužbenih zahtjeva u građanskim postupcima često su puno veći od pravomoćno dosuđenih, što puno govori o efektu koji ti postupci zapravo imaju na medije i novinare – cilj je zastrašiti i potaknuti na cenzuru i samocenzuru. Večernji list, na primjer, ima 93 aktivna parnična postupka u kojima je prosječni iznos po tužbenom zahtjevu 155.719 kuna. U 2019. godini imali su ukupno 28 presuda s prosječnim dosuđenim iznosom od 21.919 kuna.

Brojka od 905 tužbi protiv novinara i medija, iako nešto manja u odnosu na prošlu godinu, pokazuje da pravosudni progon medija i novinara u Hrvatskoj i dalje traje. Treba napomenuti kako je stvarna brojka i veća jer je smo ovaj podatak dobili od tek 18 medija. Želimo jasno upozoriti domaću i međunarodnu javnost kako su tužbe najčešće sredstvo zastrašivanja novinara i medija kako bi odustali od ozbiljnih istraživačkih priča. Visokim odštetnim zahtjevima želi ih se uništiti financijski. Čini se da su duševne boli unosan biznis jer se liječe samo velikim odštetnim zahtjevima. U svemu posebno zabrinjava činjenica da u podizanju tužbi sudjeluju i visoki državni dužnosnici, lokalni šerifi, pa i sami suci. Ovaj rat tužbama protiv novinara i medija velika je sramota za Hrvatsku.

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Neovisno o ovoj anketi, prema podacima koje je HND dobio od Ministarstva pravosuđa, ukupan broj novih aktivnih kaznenih predmeta u kojima su tuženici novinari na svim sudovima u Hrvatskoj na 31. prosinca 2019. godine bio je 111. Također, lani je protiv novinara pokrenuto novih 416 parničnih predmeta za naknadu štete. Prema lanjskoj HND-ovoj anketi na koju je odgovorilo 19 medija, u Hrvatskoj je u veljači 2019. bilo aktivno 1163 sudskih sporova. Iako je ovogodišnja brojka manja, i dalje je riječ o SLAPP-u (Strategic lawsuit against public participation), tužbama kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija.

*preuzeto s portala Hrvatskog novinarskog društva