Otvorena izložba “Objekti”

Izložba nije namijenjena uskom krugu poznavalaca umjetnosti, napominje T. Škrgatić, umjetnica koja je napisala tekst uz Klanjčićevu izložbu, no potiče na istraživanje povijesti umjetnosti, i u tome vidi vrijednost Klanjčićeve instalacije

Autor: Marin Bakić

“Bitno mi je biti upućen u povijest umjetnosti jer je to svijet kojeg volim – znače mi autori iz povijesti i njihovi radovi, osjećaj kojeg dobivam dok uživam u njihovim djelima. To utječe na moju poetiku. Svojim radovima im odajem počast”, kaže Mihael Klanjčić čija je izložba “Objekti” otvorena u subotu u Galeriji “Zilik” u Karlovcu u sklopu programa “Nova kultura_Hibridni grad .020” Udruge za društveni razvoj “KA-MATRIX”.

Za razumijevanje ove instalacije važno je shvatiti njezin odnos s povijesti umjetnosti, posebno umjetnošću druge polovice prošlog stoljeća, počevši od takozvane osiromašene umjetnosti arte povera pa nadalje. Klanjčić se, primjerice, referira na Eugena Fellera, Pierra Manzonija ili International Klein Blue. Autor interpretira radove umjetnika kojima se divi.

Tanja Škrgatić, umjetnica

Izložba nije namijenjena uskom krugu poznavalaca umjetnosti, napominje T. Škrgatić, umjetnica koja je napisala tekst uz Klanjčićevu izložbu, no potiče na istraživanje povijesti umjetnosti, i u tome vidi vrijednost Klanjčićeve instalacije.

Vrlo je zanimljivo vidjeti takav rad mladog umjetnika. Ne radi se o klasičnom, figurativnom, slikarstvu. Mogu razumjeti da posjetitelje koji ne zna mnogo o umjetnosti može biti skeptičan kada razgledava izložbu, ali ima priliku naučiti.

T. Škrgatić

“Svatko bi trebao doći pogledati izložbu i uputiti se u ono što možda i ne razumije”, dodaje T. Škrgatić.

Ova izložba oslikava umjetnikovo stanje. Bilo kakva drugačija umjetnost je lažna jer umjetnik mora predstaviti sebe i svoje umjetničke stavove.

T. Škrgatić

Izložba se može razgledati radnim danom od 17.30 do 19.30 sati.