Mikša: Cijena parkiranja u Karlovcu apsurdna

"Što to Karlovac nudi više od Zagreba da je kazna u Karlovcu 6,25 kuna na sat u tjednu odnosno 12,50 kuna na sat subotom, a u Zagrebu 4,62 kuna na sat u tjednu odnosno sedam i pol kuna po satu subotom? To je 35 posto odnosno nevjerojatnih 67 posto veća kazna po satu. Sramotno, grad s mrtvom Radićevom i centrom, bez kina, bez adekvatnih poslova, bez neke budućnosti i tako dalje kažnjava svoje građane sa 67 posto većom kaznom od kazne za isti prekršaj u najvećeg grada u Hrvatskoj koji sve prije navedeno nudi. Plaće u Karlovcu sigurno nisu 67 posto veće nego u Zagrebu, nažalost obrnuto je", pita Karlovčanin gradonačelnika Mandića

Autor: Marin Bakić

“Odlukom o dnevnoj parkirališnoj karti se krše osnovna ljudska prava. Za istu cijenu usluge je kazna vikendom dvostruko veća”, upozorava karlovačke gradske vlasti Marin Mikša.

“Poštovani gospodine Mandiću, pišem Vam kao ogorčeni rođeni Karlovčanin, čovjek, suprug rođene Karlovčanke i otac dvoje malodobnih rođenih Karlovčana od devet i četiri godine starosti, koji je imao viziju živjeti s obitelji u Karlovcu. Te vizije više nema. Supruga i ja svakog dana putujemo u Zagreb na posao. Kad vidim kakve odluke donosi Gradsko vijeće Karlovca pitam se što još radim tu osim što plaćam poreze i prirez da bi zaposlenici gradskog sustava imali za plaće”, napisao je još 29. lipnja prošle godine gradonačelniku Damiru Mandiću, no naišao je na ogluhu.

SMS naplata koju, između ostalih, koristi tvrtka Mladost nije besprijekoran, u potpunosti dostupan sustav jer je ovisan o dostupnosti operatera. Na tvrtku Mladost sam 5. lipnja 2019. poslao reklamaciju da se stornira dnevna parkirališna karta od subote 1. lipnja 2019. u 11:14 sati jer opet krše osnovna ljudska prava, a to je da su svi pred zakonom jednaki. Kod nas u Karlovcu to nije slučaj jer je subotom kazna, dnevna parkirališna karta, veća za period za koji se može koristiti, nego preko tjedna.

Marin Mikša

Njegovo “natezanje” s vlastima glede parkiranja u Karlovcu traje još od 2018. godine.

Molio sam tvrtku Mladost da provjeri u sustavu koliko sam platio parking karata za period od zadnjeg zlodjela zvanog “dnevna parkirališna karta 26649” moje vozilo od subote 10. studenog 2018. u 11.50 sati. Nabrojio sam 36 SMS poruka, dakle platio sam već 180 kuna u manje od šest mjeseci, a rijetko sam bio parkiran cijeli sat, obično 15 do 25 minuta. Hoću dobiti povrat novca? Naravno da neću.

Marin Mikša

“Gradska tvrtka Mladost d.o.o. se uporno ograđuje da samo postupa po odluci o parkiralištima koje je donijelo Gradsko vijeće Grada Karlovca dana 21. prosinca 2017. godine. Tako nešto ne osporavam, osporavam odluku Gradskog vijeća Karlovca jer nije u skladu s Ustavom. Odlukom o dnevnoj parkirališnoj karti se krše osnovna ljudska prava. Za istu cijenu usluge kazna vikendom je duplo veća”, napominje Mikša.

Radnim danom se naplaćuje parking od 7 do 19 sati, dakle 12 sati. Dnevna parkirališna karta (kazna) je po tome 75 kuna za 12 sati, što je 6,25 kuna po satu. Vikendom se naplaćuje se parking od 7 do 13 sati, znači 6 sati, a dnevna parkirališna karta (kazna) je po tome 75 kuna za 6 sati, što je 12,50 kn na sat. U Zagrebu se radnim danom naplaćuje parking 7 do 20 sati, dakle 13 sati. Dnevna parkirališna karta (kazna) je po tome 60 HRK za 13 sati, a to je 4,62 kune po satu. Vikendom se naplaćuje se parking od 7 do 15 sati, znači osam sati – dnevna parkirališna karta (kazna) je po tome 60 kuna za 8 sati, što je 7,50 kuna po satu.

Marin Mikša

“Grad Zagreb, II. Zona, cijena parkinga 5 kuna po satu, dnevna parkirališna karta 60 kn za radnim danom od 7 do 20 sati, subotom od 7 do 15 sati. U Karlovcu, I Zona, cijena parkinga je 5 kuna po satu, dnevna parkirališna karta iznosi 75 kuna za radnim danom od 7 do 19 sati, a subotom od 7 do 13 sati”, upozorava nadalje Mikša.

Što to Karlovac nudi više od Zagreba da je kazna u Karlovcu 6,25 kuna na sat u tjednu odnosno 12,50 kuna na sat subotom, a u Zagrebu 4,62 kuna na sat u tjednu odnosno sedam i pol kuna po satu subotom? To je 35 posto odnosno nevjerojatnih 67 posto veća kazna po satu. Sramotno, grad s mrtvom Radićevom i centrom, bez kina, bez adekvatnih poslova, bez neke budućnosti i tako dalje kažnjava svoje građane sa 67 posto većom kaznom od kazne za isti prekršaj u najvećeg grada u Hrvatskoj koji sve prije navedeno nudi. Plaće u Karlovcu sigurno nisu 67 posto veće nego u Zagrebu, nažalost obrnuto je.

Marin Mikša

“Baš subotom ne prolazi SMS poruka za naplatu parkirališne karte. Može li netko provjeriti nedostupnost teleoperatera? Naravno da ne može. Radim na području telekomunikacija i znam odgovore teleoperatera, tko im radi u tehničkim centrima i kakve izjave daju na ispade telekom sustava”, kaže Mikša.

Apeliram na Grad Karlovac i tvrtku Mladost d.o.o. da izjednače cijenu dnevne parkirališne karte (kazne) da bude jednaka za sve termine, uvedu polusatna parkirna karta, mogućnost slanja SMS opomene korisniku kod prijave vozila u sustav od strane kontrolira kao što se šalje da je već kupljena dnevna parkirališna karta. U sustav se uz tablicu vozila treba dodati broj mobilnoga telefona korisnika, te uvede oprost za jedan prekršaj (jedna dnevna karta) godišnje jer greške se događaju – je li u pitanju ljudski faktor ili greška sustava nebitno.

Marin Mikša

“Nije stvar u 75 kuna, stvar je u principu”, dodaje.

Cijena kazne od 12,50 kuna na sat subotom (2,5x cijene sata) je apsurno visoka, a pravilnik je loše napisan i protuustavan. Očigledno je da će se ovakve situacije očito ponavljati.

M. Mikša

Gradonačelnik se oglušio o našu molbu da se očituje.