Do 15. svibnja otvorene prijave za Fotosofiu

Seminar i radionice će tematizirati portret, modnu, reklamnu i umjetničku fotografiju. U tome će pomoći i Oliver Metzger, francuski fotograf slavnih i snimatelj fotografskih eseja, koji dolazi u Hrvatsku u organizaciji Francuskog instituta

Autor: Marin Bakić

U galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu od 8. do 13. lipnja održat će se besplatni seminar i radionica Fotosofia za petnaest odabranih polaznika koji žele napredovati kao fotografi, a kojeg vodi poznati hrvatski fotograf Damir Hoyka. Zbog koronakrize se mogu prijaviti i oni koji ne mogu doći u Zagreb. Prijave se zaprimaju do 15. svibnja, a prijavljuje se putem mrežne stranice Fotosofije.

Seminar i radionice će tematizirati portret, modnu, reklamnu i umjetničku fotografiju. U tome će pomoći i Oliver Metzger, francuski fotograf slavnih i snimatelj fotografskih eseja, koji dolazi u Hrvatsku u organizaciji Francuskog instituta. Ovaj počasni gost će predstaviti svoje radove, ispričati anegdote, tehničke detalje i podijeliti savjete za snalaženje iza pozornice. Portretirao je niz slavnih kao što su Tilda Swinton, Quentin Trantino, Isabelle Huppert, Léa Seydoux, Selena Gomez, Antonio Banderas, Cate Blanchett, Terry Gilliam, Javier Bardem, Martin Scorcese i drugi.

Vrlo sam sretan što mogu doprinijeti realizaciji Fotosofije, seminara s tako dugom tradicijom i uspjehom u otvaranju mogućnosti početnicima u fotografiji. Nadam se da ću na seminaru moći biti uživo kao što smo planirali, no ako to restrikcije ne budu dozvoljavale, predavanje ću održati online.

Oliver Metzger

Polaznici ovog tradicionalnog seminara i radionice te modeli – među kojima su do sada bili Rene Bitorajac, Marijo Petreković, Davor Gobac, Barbara Kolar, Frano Mašković, Daniela Trbović, Jelena Perčin, Vedran Mlikota, Doris Pinčić, Goran Grgić, Srđan Gojković – Gile, Zoran Predin i drugi – se natječu tko će osmisliti neobičniji portret. Stvorena je bogata zaliha takvih radova, a šira javnost će biti upoznata i s ovogodišnjim.

Pripreme ovogodišnje Fotosofije oplemenile su me prekrasnim iskustvom – onim snage ljudskog duha. U trenucima velike neizvjesnosti koju su nam protekli mjeseci donijeli, u doba kad je nebrojeno projekata propalo, svi uključeni u ostvarenje seminara ostali su uz nas. Želio bih da ta naša zajednička tvrdoglavost kojom ćemo biti među prvim postizolacijskim projektima donese snagu i poticaj svima da krenu dalje. Želio bih da svjetlo ovogodišnje Fotosofije bude svjetlo povratka optimizma. To bi mi bio najljepši poklon za petnaestgodišnjicu seminara.

Damir Hoyka