Održana radionica Zakonodavni okvir i prava potrošača u EU

Posljednja informativno-edukativna radionica u sklopu projekta "Potrošačka školica” održana je u subotu 25. travnja 2020. godine putem Zoom Cloud Meetings platforme.

Autor: Ana Smoljak

Posljednja informativno-edukativna radionica u sklopu projekta “Potrošačka školica” održana je u subotu 25. travnja 2020. godine putem Zoom Cloud Meetings platforme. Tema radionice koja se je prvotno trebala održati dan prije Svjetskog dana prava potrošača bila je “Zakonodavni okvir i prava potrošača u EU” .

Predavanje o zakonodavnom okviru i pravima potrošača u Europskoj uniji održali su voditeljica projekta Monika Milčić i izvoditelj na projektu Dean Radišić, te su potrošačima pomogli u rješavanju njihovih konkretnih problema.

Voditeljica projekta Monika Milčić upoznala je sudionike radionice s izvorima prava u Republici Hrvatskoj i izvorima prava Europske unije. Drugim riječima, sudionici informativno-edukativne radionice upoznati su s aktima Europske unije: uredba, direktiva, odluka, preporuka i mišljenje te s njihovom primjenom.

Izvoditelj aktivnosti Dean Radišić potrošačima je približio Europski potrošački centar. Europski potrošački centar Hrvatska dio je mreže Europskog potrošačkog centra (ECC-Net) koji daje savjete i osigurava informacije o prekograničnoj kupovini te pomaže potrošačima u suradnji s drugim Europskim potrošačkim centrima u rješavanju prekograničnih pritužbi i sporova. Također, je upoznao potrošače s Platformom za online rješavanje potrošačkih sporova i RAPEX sustavom. Europsku platformu za Internetsko rješavanje sporova pruža Europska komisija kako bi omogućila pristup kvalitetnom rješavanju sporova i tako osigurala sigurniju i pravedniju kupnju na internetu. RAPEX sustav (Rapid alert system fordangerous consumer products) brzog obavještavanja između država članica i Europske komisije kada se na tržištu nalazi nesiguran proizvod odnosno proizvod koji predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača.

Nositelj projekta „Potrošačka školica“ je „MREŽNICA“ – udruga za zaštitu potrošača grada Duge Rese, a udruga Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske je partner na projektu. Projekt „Potrošačka školica“ financira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u iznosu od 47.704,55 kuna kroz Javni natječaj za dodjelu financijske podrške projektnima udruga koje djeluju u području zaštite prava potrošača u 2019. godini.