Gradonačelniče, podržite radnike Adriadiesela

U krajnjoj liniji, ako treba u štrajk – onda u štrajk i to s podrškom lokalne vlasti! Pa neka civilni stožer i policija pokušaju zaustaviti radničko nezadovoljstvo i rastjerati radnike

Autor: Dimitrije Birač

U trenutku aktualne zdravstvene krize, dok ekonomska još nije započela, neki poslodavci koriste priliku da se obračunaju s radnicima. Među njima je i vlasnik Adriadiesela koji korona krizu koristi kao izgovor za otkaze. Kako može biti dobra situacija u toj firmi koju je poremetila jedino korona, kao što veli sindikalni povjerenik, kad čitamo da se ne mogu normalno isplaćivati ni plaće zadnjih mjeseci. Pa ne traje karantena od 1. siječnja!

Ali vlasnik Adriadiesela dobro zna što radi. Osim izgovora oko ove krize, on koristi i situaciju karantene da totalno ograniči bilo kakvu mogućnost izražavanja radničkog nezadovoljstva ili štrajka.

U cijeloj toj priči – što radi lokalna vlast? Što radi gradonačelnik? Hoće li sad po stoti put izjaviti da se ne može miješati u privatno vlasništvo i da vlasnik ima pravo raditi što želi? Ili će pomoći karlovačkim radnicima?

Konkretna pomoć mora biti u tome da se napravi sastanak s predstavnicima radnika, dakle uz trenutnog sindikalnog povjerenika, kao i regionalnog povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske, neka radnici sami izaberu još jednog ili dvojicu u koje imaju povjerenje. Grad im može ponuditi svu svoju financijsku i pravnu pomoć da se razjasni koje su stvarne namjere vlasnika Adriadiesela, a potom da se razradi najbolji mogući scenarij za radnike. Tek nakon toga organizirati sastanak i sa samim vlasnikom Adriadiesela radi pronalaženja rješenja.

U krajnjoj liniji, ako treba u štrajk – onda u štrajk i to s podrškom lokalne vlasti! Pa neka civilni stožer i policija pokušaju zaustaviti radničko nezadovoljstvo i rastjerati radnike.

Gradonačelniče, još nije kasno! Pomozite radnicima Adriadiesela u njihovoj borbi!