U četvrtak izložba Ivane Mrčele u Galeriji “Zilik”

"Autorica glavne aktere smješta u okruženje obiteljskog doma ukazujući pritom na bitne segmente povezanosti ljudskog bića s drugim bićem kroz element obiteljskih fotografija koje krase pozadinu, te pozicioniranjem likova u kućice sastavljene od šest dijelova čiji se segmenti slažu u cjelinu simbolizirajući pritom slojevitost i kompleksnost međuljudskih odnosa. Likovi su orijentirani jedan prema drugome, a položaj opuštenog sjeda i blagog smiješka aludira na osjećaj topline i sigurnosti obiteljskog doma

Autor: Marin Bakić

U četvrtak s početkom u 19 sati u karlovačkoj Galeriji “Zilik” bit će otvorena samostalna izložba akademske umjetnice Ivane Mrčele “The Words Between Us”, u prijevodu “Riječi između nas”.

  • Na samostalnoj izložbi I. Mrčela se bavi pojmom međuljudske komunikacije. Komunikacija je temeljna životna sastavnica svakog pojedinca, skupine ili društva. Ta urođena potreba za razmjenom informacija među bićima čini podlogu za stvaranje, razvoj i održavanje međuljudskih odnosa. Kroz komunikaciju razmjenjujemo ne samo informacije i ideje, već i misli, emocije i stanja, te istovremeno saznajemo više o drugima, ali i o sebi. Suvremeno doba je postalo doba krajnje otuđenosti i izolacije. Paradoksalno, čovjek nikada nije bio toliko otuđen, osamljen i izoliran kao danas kada je napredak tehnologije omogućio čitav dijapazon različitih načina komunikacije. Pažnja i energija pojedinca se u potpunosti raspršila. Svi smo stalno u utrci s vremenom, družimo se i komuniciramo s više ljudi nego ikada prije, a da zapravo nikoga suštinski i istinski ne poznajemo, te rijetko odvojimo vrijeme za kvalitetno druženje s dragim osobama u stvarnom životu. Svi smo virtualno povezani, ali smo zapravo u potpunosti isključeni. Zbog stalne dostupnosti ostali smo uskraćeni za istinske doživljaje, te kvalitetne kontakte i međuljudske odnose – kaže kustosica Sonja Švec Španjol.

Autorica postavlja prostornu instalaciju.

  • Glavne aktere smješta u okruženje obiteljskog doma ukazujući pritom na bitne segmente povezanosti ljudskog bića s drugim bićem kroz element obiteljskih fotografija koje krase pozadinu, te pozicioniranjem likova u kućice sastavljene od šest dijelova čiji se segmenti slažu u cjelinu simbolizirajući pritom slojevitost i kompleksnost međuljudskih odnosa. Likovi su orijentirani jedan prema drugome, a položaj opuštenog sjeda i blagog smiješka aludira na osjećaj topline i sigurnosti obiteljskog doma. Na izložbi glavnu poveznicu između likova, kao i ultimativni simbol ljudske komunikacije predstavlja golub pismonoša. Korišteni tisućama godina za brzo i sigurno prenošenje poruka, golubovi ukazuju na period kada se posebno odvajalo vrijeme za sumiranje i uobličavanje vlastitih misli, htijenja i osjećaja, a informacije su se sažimale u pismima pisanim tintom na papir – predstavlja S. Švec Španjol.

I. Mrčela je rođena u Čakovcu. Nakon završene srednje škole za dizajnera unutrašnje arhitekture, 2004. godine upisuje studij modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu na kojem stječe diplomu. Nakon modnog dizajna 2007. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu koju završava u rujnu 2012. godine u klasi profesora Svjetlana Junakovića. Iza nje je sedam samostalnih te šezdesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2011. izabrana je među 27 najboljih studenata u Republici Hrvatskoj, čime je postala dobitnica Nacionalove “Top stipendije za top studente”. Za uspješan rad tijekom akademske godine 2009./2010. dobiva Pohvalnicu Akademije likovnih umjetnosti. Dobitnica je nekoliko međunarodnih nagrada na području grafike, nagrade “Ismet Mujezinović” za najboljeg umjetnika, bila je među finalistima “Erste fragmenti” 2012. godine. Na 7. zagorskom likovnom salonu 2015. godine, dobitnica je jedne od tri jednakovrijedne nagrade. Godine 2017. dobiva nagradu za najboljeg mladog umjetnika do 35 godina na 52. zagrebačkom salonu primijenjenih umjetnosti. Na Sedmom hrvatskom bijenalu ilustracije 2018. godine dobiva posebno priznanje. Prvom otkupnom nagradom Muzeja grada Rovinja njezin rad postaje dijelom najveće zbirke suvremene umjetnosti u Istri. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

*autor fotografije: Marko Todorov