Radnici u trgovini jedini nezaštićeni

Od gradonačelnika Karlovca Damira Mandića tražimo da pozove hrvatske predstavnike trgovačkih lanaca da osiguraju (dakle, besplatno!) radnicama i radnicima sva potrebna dezinfekcijska sredstva i da im osiguraju povišicu za naporan rad protekli tjedan i tjedne koji slijede. Također, tražimo da pozove i samu sindikalnu središnjicu (s podružnicom i u Karlovcu), koja u zadnjih tri desetljeća nije u stanju izboriti se za kolektivni ugovor u trgovini – da se trgne i da se počne boriti za radnice i radnike u trgovini

Autor: Dimitrije Birač

Posljednjih dana mogli smo vidjeti da su trgovačke centre i lance poharali građani radi kupovine što više namirnica, a sve u iščekivanju dana kad će Vlada Republike Hrvatske proglasiti izvanredno stanje. Ovo izvanredno stanje u trgovini prije izvanrednog stanja i dalje traje, te će se vrlo vjerojatno intenzivirati u idućem tjednu.

Za to su vrijeme naši karlovački radnici u trgovini gotovo na prvoj liniji jer su svakodnevno u kontaktu s tisućama kupaca i još na manje od metar udaljenosti, a da ne govorimo pod kakvim su opterećenjem. Što je s njima? Imaju li oni bilo kakvu zaštitu? Hoće li im uprave dati bonuse za rad u ovoj izvanrednoj situaciji? Istovremeno će se desetine, pa i stotine milijuna kuna sliti na račune trgovačkih lanaca.

U ovoj situaciji dobivaju potrošači koji kupuju ono što im treba, dobivaju nacionalna i lokalna vlast preko uvećanih poreznih prihoda, a posebno dobivaju trgovački lanci preko silnih milijuna koje zarađuju na ovoj potrošačkoj panici. Ali jedini koji gube su radnice i radnici trgovačkih lanaca. Zašto? Pa osim što su nezaštićeni, oni nemaju apsolutno ništa od povećanog prometa! Itekako znamo da bi potpuno drugačija priča bila kad bi naši radnici imali kolektivni ugovor. I dobro znamo da bi uprava onda morala sjesti s predstavnicima radnika i dogovoriti kako i pod kojim uvjetima će nastaviti raditi u ovoj situaciji. Ipak, danas to nije tako zahvaljujući nesposobnom rukovodstvu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koje nije uspjelo izboriti kolektivni ugovor u zadnjih nekoliko desetljeća.

Danas to nije tako zahvaljujući politici lokalne vlasti koja ne mari za radnike, njihove probleme i njihova prava. Ovo dokazuje i najnovija zapovijed Stožera civilne zaštite Karlovačke županije u kojoj se, između ostaloga, „zapovijeda“ trgovačkim lancima da otvore dovoljan broj blagajni. Umjesto da i Grad Karlovac i Županija karlovačka „zapovjede“ trgovačkim lancima da prvenstveno zaštite tamošnje radnike i da im osiguraju povećanu plaću za njihov rad.

Prema tome, ovim putem od gradonačelnika Karlovca Damira Mandića tražimo da pozove hrvatske predstavnike trgovačkih lanaca da osiguraju (dakle, besplatno!) radnicama i radnicima sva potrebna dezinfekcijska sredstva i da im osiguraju povišicu za naporan rad protekli tjedan i tjedne koji slijede. Također, tražimo da pozove i samu sindikalnu središnjicu (s podružnicom i u Karlovcu), koja u zadnjih tri desetljeća nije u stanju izboriti se za kolektivni ugovor u trgovini – da se trgne i da se počne boriti za radnice i radnike u trgovini.