U subotu instalacija “Izgubljeni u prostoru i vremenu”

Izložbu organizira „KA-MATRIX“ u okviru programa Nova kultura _ Hibridni grad 020. uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura Nova, Grada Karlovca i Karlovačke županije i pomoć Dječjeg doma Vladimir Nazor - galerija ZILIK

Autor: Denis Mikšić

„Izgubljeni u prostoru i vremenu“ naziv je prostorne instalacije mlade zagrebačke akademske slikarice Mije Maraković koja će biti izložena u subotu s početkom u 19 sati u Galeriji „Zilik“ u Karlovcu u sklopu programa „Nova kultura_Hibridni grad“ kojeg od 2014. godine provodi Udruga za društveni razvoj „KA-MATRIX“.

Prostorna instalacija „Izgubljeni u prostoru i vremenu“ sastoji se od konstrukcije iskorištenih slikarskih platna čime se stvara novi “prostor u prostoru”. Autorica osim site specific instalacije galeriju pretvara u ambijentalni „likovni dnevnik“ koji diktira sam oblik prostora. Umjesto vidljivog poda, stropa i ulaza, promatrač doslovno ulazi u naslućeni trag slikarstva, svijet slučajnih mrlja spontanih poteza i tekstualnih zapisa dnevničkoga karaktera na starim, korištenim slikarskim platnima. Umotavanjem prostora stvara se cjelina, a promatrač doživljava bestežinsko stanje u kojem se ne sluti početak i kraj, ne prepoznaje se konačni motiv, ne razlikuje strop od poda, niti zid od zida. Promatrač je ulaskom u galeriju progutan u umjetnikov svijet, a fizički se susreće sa samim materijalom koji umjetnik koristi za izradu svojih radova.

Izložbu organizira „KA-MATRIX“ u okviru programa “Nova kultura _ Hibridni grad 020.” uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade “Kultura Nova”, Grada Karlovca i Županija karlovačka i pomoć Dječjeg doma “Vladimir Nazor”.