Poziv na javnu tribinu Uvod u Direktivu o plastici

Povodom svjetskog dana potrošača, Društvo Potrošačica će u Rakovici održati javnu tribinu „Uvod u dikretivu o plastici“

Autor: Ana Smoljak

Povodom svjetskog dana potrošača, Društvo Potrošačica će u Rakovici održati javnu tribinu „Uvod u dikretivu o plastici“. Javna tribina će se održati u petak 13. ožujka 2020. godine s početkom u 10:00 sati u Vatrogasnom domu na adresi Rakovica 29c, Rakovica.

Na tribini će potrošače  educirati o Direktivi 2018/0172 Europskog parlamenta koja je poznata i kao Direktiva o plastici a stupa na snagu 01.01.2021. Dakle, projektom Uvod u Direktivu o plastici informirat će se i educirati potrošači o kružnom gospodarstvu i o tome koji će plastični predmeti od 2021. godine biti zabranjeni.

Cilj Direktive je spriječiti i smanjiti utjecaj određenih plastičnih proizvoda na okoliš, posebno na vodni okoliš, i na zdravlje ljudi te promicati prelazak na kružno gospodarstvo s inovativnim poslovnim modelima, proizvoda i materijalima te time pridonijeti i učinkovitom funkcioniranju unutarnjeg tržišta.

Otprilike 10 milijuna tona smeća godišnje završi u svjetskim morima i oceanima. Plastika, odnosno plastični ambalažni otpad kao što su boce za piće i vrećice za jednokratnu uporabu, daleko je najčešća vrsta ostataka u morskom okolišu.

Plastični se ostatci nalaze u ribama, školjkama, morskim kornjačama, tuljanima, kitovima, a samim time i u našoj prehrani. Mikroplastiku unosimo u vlastiti organizam kroz prehrambeni lanac. Stoga plastični otpad ne samo da šteti okolišu nego i zdravlju ljudi.

Projekt „Uvod u direktivu o plastici“ sufinancira Općina Rakovica s HRK 1.000,00.