Duo Hosjak & Novosel 20. veljače u Zorin domu

Dva žičana instrumenta s različitom tradicijom sviranja utemeljenoj na hrvatskoj tradicionalnoj glazbi, u rukama Filipa i Tihomira donose etno-džez s panonskim prizvucima. Vrhunske improvizacije ispunjene narodnim glazbenim motivima u potpunosti razotkrivaju dosege oba instrumenta – tambure i kontrabasa. Brojni nastupi diljem Hrvatske i svijeta ovaj su dvojac istisnuli u sam vrh svjetske glazbene scene te donijeli iznimnu pozornost medija

Autor: Željka Božić-Žgela

U Gradskom kazalištu „Zorin dom“ u Karlovcu će 20. veljače s početkom u 20 sati održati koncert hvaljenih džez glazbenika Tihomira Hojsaka na kontrabasu i Filipa Novosela na tamburici koji čine duo Hojsak & Novosel, oblikovan u siječnju 2016. godine.

Već na samom početku svoga djelovanja, Novosel i Hojsak pokazali su koliko dobre glazbene energije i emocije može donijeti neočekivani spoj dva instrumenta u originalnim skladbama.

Dva žičana instrumenta s različitom tradicijom sviranja utemeljenoj na hrvatskoj tradicionalnoj glazbi, u rukama Filipa i Tihomira donose etno-džez s panonskim prizvucima. Vrhunske improvizacije ispunjene narodnim glazbenim motivima u potpunosti razotkrivaju dosege oba instrumenta – tambure i kontrabasa. Brojni nastupi diljem Hrvatske i svijeta  ovaj su dvojac istisnuli u sam vrh svjetske glazbene scene te donijeli iznimnu pozornost medija.

Izvedbama u Americi na poseban su način predstavili tradicijsku glazbu i suvremeni džez, a za to su dobili i posebna priznanja za doprinos u kulturi kalifornijske kongresnice Janice Hahn te priznanje kalifornijskog senata.

U listopadu 2017. duo odlazi na svoju prvu kinesku turneju. Nastupima u Džančengu na Chuama Music Festivalu te Tinčang festivalu u Pekingu na kojima su oduševili publiku otvorili su vrata za buduće suradnje na azijskom tržištu.

Hojsak & Novosel na najbolji način spajaju hrvatsku tradiciju sa suvremenim glazbenim izričajem te tako na najbolji način predstavljaju Hrvatsku na brojnim nastupima diljem svijeta. Njihovi su nastupi prava poslastica za glazbene znalce, ali i pravo otkriće vrijednosti hrvatske baštine koju prenose diljem svijeta na originalan i neočekivan način.

Spoznali su to i u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu i pozvali duo da održi koncert povodom proslave 25 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Država, a cijeli događaj bio je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović.

Osim brojnih nastupa duo je ostvario i brojne suradnje sa glazbenicima kao što su Matija Dedić, Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov, Žan Tetičkovič, a svoj drugi album Strings Only snimili su s gudačima Zagrebačke filharmonije.

Oba njihova albuma proglašavana su kao albumi godine u svojim kategorijama. Od ostalih suradnji izdvajaju se one sa Tamburaškim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, a posebno se izdvaja njihova suradnja s Zlatanom Stipišićem Gibonnijem s kojim su snimili posljednji album „Perle“. Za izvedbu pjesme „Divji cvit“ nagrađeni su i diskografskom nagradom Porin.

U svibnju 2018. duo je svojim koncertom u Strasbourgu najavio predsjedanje Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe. U tri godine četiri su puta gostovali u SAD-u gdje su posebno dobre odnose razvili s Udrugom hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP) te sa zakladom Croatian Scholarship Fund čiji su glavni donatori najuspješniji Hrvati u Americi poput proslavljenog vinara Mike Grgicha.