Osobne financije

Osnovna razlika između minusa po debitnoj kartici i kreditnih kartica je u načinu otplate potrošenog iznosa. Ovisno o izabranom modelu otplate po kreditnoj kartici, povrat potrošenog iznosa ide odmah idući mjesec u cijelosti (najisplativije), na rate ili postotku. Dok po debitnoj kartici nije potrebno vratiti odmah tijekom idućeg mjeseca ni kune.

Autor: Ana Smoljak

Hrvatska je najgora članica EU po pitanju zaštite potrošača. Istraživanje o financijskoj pismenosti koji su proveli Addiko banka i Institut za financijsko obrazovanje Štedopis pokazalo da ispitanici imaju 60% razinu znanja o osobnim financijama. Istraživanje je provedeno na uzorku od 10.000 ispitanika iz cijele Hrvatske. Rezultati tog istraživanja su usporedivi s nacionalnim istraživanjem Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga rađeni prema metodologiji OECD-a, gdje je prosječna ocjena financijske pismenosti građana iznosila 11,7 od mogućih 21 boda.

Svaki događaj u životu je jedinstven, ali zajedničko im je što je većina povezana s novcem. Način na koji zadovoljavamo potrebe i ostvarujemo želje utječe na kvalitetu života i financijsku budućnost pojedinca i obitelji. Naime, sve naše financijske odluke i aktivnosti imaju utjecaja na naše financijsko zdravlje u sadašnjosti, ali i budućnosti. Budućnost je neizvjesna, a osobna financijska likvidnost u pojedinim trenucima jedna je od poželjnih karakteristika pojedinca. Stoga je važno planirati financijsku budućnost temeljem donošenja financijskih odluka i aktivnosti koje će utjecati na financijsko zdravlje potrošač(ic)a.

Zaduživanje po minusu na tekućem računu jedan je od najskupljih kredita s jedne strane. S druge strane, takvo zaduživanje je najjednostavnije jer se lako i besplatno odobrava klijentima.

Osobe koje su sklone impulzivnoj i prekomjernoj potrošnji te oni koji ne vode svoje mjesečne troškove i obveze nisu idealni za minus i kartice. Takvi klijenti skloniji su potrošiti odobrena sredstva bez unaprijed određene namjene.

Uz to što je najskuplji kredit, negativna strana minusa je i rok povrata: mnogi godinama ne uspijevaju zatvoriti svoj minus.

U overdraft obično zaglibe oni koji moraju brzo do gotovine. Za razliku od kredita, za odobravanje minusa potrebna je samo osobna iskaznica i nekoliko minuta provedenih na šalteru banke.

Do veće količine novca može se i preko kartica poput MasterCard, Visa, Diners, American…

Međutim, treba voditi računa o tome da podizanje gotovine s kreditne kartice je jako skupo. Uz kamatu koju ćete platiti za iskorišteni limit po kreditnoj kartici, platit ćete i naknadu za podizanje gotovine. Tako da kreditne kartice treba prvenstveno koristiti za kupnju robe i usluga.

Osnovna razlika između minusa po debitnoj kartici i kreditnih kartica je u načinu otplate potrošenog iznosa. Ovisno o izabranom modelu otplate po kreditnoj kartici, povrat potrošenog iznosa ide odmah idući mjesec u cijelosti (najisplativije), na rate ili postotku. Dok po debitnoj kartici nije potrebno vratiti odmah tijekom idućeg mjeseca ni kune. Povrat odobrenog prekoračenja ide tek po raskidu ugovora ili smanjenjem odobrenog limita ili kad klijent odluči zatvoriti minus po tekućem računu.

Svim potrošači(ca)ma savjetujem da zatvore minus po tekućem računu čim prije, jer overdraft ne smije biti dugoročan oblik financiranja. Ako se radi o većem minusu po tekućem računu, zatvorite ga nenamjenskim kreditom. Naime, nenamjenski kredit ima manju kamatu od overdrafta i otplaćuje se na rate.