Odgovorne potrošačice!

Društvo Potrošačica od danas ima novi projekt u provedbi pod nazivom Odgovorne potrošačice!

Autor: Aktiviraj Karlovac

“POTROŠAČICA” – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske za projekt „Odgovorne potrošačice!“ s partnerskom organizacijom Veleučilištem u Slavonskom Brodu dobilo je financijsku podršku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u iznosu od HRK 116.290,80.

Projekt Odgovorne potrošačice! educirat će potrošače s područja Brodsko-posavske županije i Požeško-slavonske županije o kružnom gospodarstvu i o racionalnom korištenju plastike kako bi doprinijeli ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i bolje kvalitete života.

S obzirom na to da je prioritet na razini EU prelazak na kružno gospodarstvo i da sukladno su sukladno tome institucije Europske unije usvojile Direktivu 2018/0172 Europskog parlamenta kojom će se ograničiti upotreba jeftine plastike, procijenili smo da je potrebno potrošače informirati i educirati o racionalnom korištenju plastike – rekla je predsjednica udruge i voditeljica projekta Ana Smoljak

Cilj projekta Odgovorne potrošačice! je da potrošači doprinosu ostvarivanju ciljeva održivog razvoja tako da promjene svoje navike prilikom zbrinjavanja otpada, da racionalno koriste plastiku i da budu odgovorni potrošači. Čak 80 do 85% morskog otpada je plastika. Stoga u Društvu Potrošačica smatraju da je izuzetno važno da dođe do promijene potrošača prilikom zbrinjavanja otpada.

Nacionalni program zaštite potrošača govori o potrebi informiranja potrošača o proizvodima s eko oznakama koji manje opterećuju okoliš u odnosu na ostale istovrsne proizvode iz iste skupine proizvoda. Također ćemo na tribinama educirati potrošače kako otpad može postati sirovina, odnosno educirali ih o odgovornoj potrošnji – rekla je voditeljica projekta Ana Smoljak

Ovaj put tribine će provoditi u Novoj Gradišći, Požegi i Slavonskom Brodu a bit će prilagođene za različite uzraste: srednjoškolce, studente i opću populaciju potrošačica i potrošača.