Lokalna vlast mora pomoći radnicima u trgovini

Radnice i radnici u trgovačkim centrima i dalje nemaju kolektivni ugovor koji bi jasno uredio njihove radne i materijalne uvjete. Od radnika se očekuje da rade sve poslove po trgovini, za plaću koja je mršava. Također, rade nedjeljama i praznicima – od 14 neradnih dana u Hrvatskoj, oni uglavnom rade na njih deset. Usporedbe radi, u susjednoj Sloveniji ne radi se nijedan praznik – ima ih 15. Osim toga, u trgovačkim centrima se radi od zore, odnosno do kasnih večernjih sati. Iako je radno vrijeme nekog centra, na primjer, od 7 do 21 sat, mnogi ne znaju ili o tome ne razmišljaju, da radnici na posao dolaze mnogo ranije, kao i da nakon zatvaranja ostaju kasnije

Autor: Dimitrije Birač

Zadnjih dana opet je aktualizirano pitanje neradne nedjelje u trgovini. “Za radnički Karlovac” od samih početaka djelovanja zastupa zahtjev za neradnom nedjeljom, podržavamo postojeću raspravu o tom izuzetno važnom pitanju te smatramo da bi se u raspravu svakako morala uključiti i lokalna vlast.

Radnice i radnici u trgovačkim centrima i dalje nemaju kolektivni ugovor koji bi jasno uredio njihove radne i materijalne uvjete. Od radnika se očekuje da rade sve poslove po trgovini, za plaću koja je mršava. Također, rade nedjeljama i praznicima – od 14 neradnih dana u Hrvatskoj, oni uglavnom rade na njih deset. Usporedbe radi, u susjednoj Sloveniji ne radi se nijedan praznik – ima ih 15. Osim toga, u trgovačkim centrima se radi od zore, odnosno do kasnih večernjih sati. Iako je radno vrijeme nekog centra, na primjer, od 7 do 21 sat, mnogi ne znaju ili o tome ne razmišljaju, da radnici na posao dolaze mnogo ranije, kao i da nakon zatvaranja ostaju kasnije. Radnik iz jutarnje smjene mora doći u 6 sati, često čak i ranije, kako bi se preuzela roba, krenula slagati na odjel, kako bi se pripremio pult s mesom i slično. Isto tako, radnici iz popodnevne smjene moraju ostati još barem sat vremena nakon zatvaranja kako bi se pomeo i pospremio dućan. Ako su idući dan kakve akcije, moraju ostati još i duže.

Jedino rješenje za postojeće stanje je da se radnice i radnici izbore za kolektivni ugovor. Ali osnovni preduvjet nije samo sindikalna pomoć jer, naravno, bez sindikata nema kolektivnog pregovaranja, nego je to nužna pomoć lokalne politike. Lokalna vlast mora pružiti svu raspoloživu pravnu, kadrovsku, financijsku pomoć sindikatima i radnicima u odnosu na trgovačke centre. Samo i jedino tako naše radnice i radnici dobit će osjećaj da se zaista mogu izboriti za svoja prava.