Gradonačelniče, turistificirajte se

Vidljivo je da je postojeća strategija razvoja turizma provedena s najviše 40 posto, odnosno da nam je još potrebno raditi na više od 60 posto projekata i projektnih ideja kako bismo postigli ciljeve zadane strategijom, a 2020. samo što nije stiglo

Autor: Marin Stanišić

Prije više od godine Nezavisna lista „Naš Karlovac“ je javno pozvala gradonačelnika Karlovca Damira Mandića da započne izradu strategije razvoja turizma.

Povod našem istupu bila je izjava gradonačelnika da se neće raditi gradska strategija turizma jer Županija karlovačka izrađuje svoju novu, koja je dostatna. Proteklo je, eto, tih godinu dana, donesena je nova županijska razvojna strategija turizma, a ništa novoga nije donijela za turizam Karlovca, nego je samo utvrdila primarne i specifične proizvode za naš grad – sve ono što je utvrdila i gradska turistička strategija još 2012. godine.

Ni smjernice razvoja županijske strategije koje sadrže šest ključnih inicijativa za razvoj turističke infrastrukture, kao ni akcijski planovi za njihovu provedbu, ne uključuju konkretne projekte kojima bi se turizam Karlovca trebao baviti.

Gradska strategija, važeća do sljedeće godine, je definirala postojanje tri karlovačke turističke mikrodestinacije – Koranu, Zvijezdu i Dubovac. Utvrdila je projekte diferencijacije Karlovca, odnosno one projekte po kojima bi se Karlovac razlikovao od drugih destinacija i na temelju kojih se gradi njegov imidž – pivski prezentacijski centar, slatkovodni akvarij, vojna baština i prezentacijski centar inovacija Nikola Tesla. Uz te projekte diferencijacije, usvojeni su i projekti odnosno projektne ideje od iznimnog značaja za razvoj karlovačkog turizma.

Što je od toga svega do sada napravljeno? Slatkovodni akvarij i muzej Domovinskog rata su otvoreni, prezentacijski centar inovacija Nikola Tesla je krenuo u ostvarenje, a potpuno je nepoznato stanje što se događa s pivskim prezentacijskim centrom. Od četrdesetak projekata i projektnih ideja od iznimnog značaja ostvareno je samo osam, a od tih osam šest projekata ostvareno je u javnom sektoru, dok su skoro u potpunosti izostali ključni dionici – privatni poduzetnici, oni koji ostvaruju svoje privatne poduzetničke ideje kroz turističke projekte, stvaraju nova radna mjesta i nove vrijednosti.

Usto, postojali su i kvantificirani ciljevi razvoja turizma grada Karlovca – prema procjeni 2020. godine trebalo je ostvariti 81.000 dolazaka i 204.000 noćenja, a prosječna dužina boravka trebala je biti dva i pol dana. Trebali smo imati 670 kreveta u svim oblicima smještaja, te potrošnju turista od 60 eura, a ono što je ostvareno u 2018. godini je – dolasci 41.000 i 58.000 ostvarenih noćenja, dužina boravka je 1,41 dan, dok je jedino što smo premašili ukupno broj od tisuću kreveta, a nepoznato je koliko iznosi je potrošnja turista.

Iz svega navedenog vidljivo je da je postojeća strategija razvoja turizma provedena s najviše 40 posto, odnosno da nam je još potrebno raditi na više od 60 posto projekata i projektnih ideja kako bismo postigli ciljeve zadane strategijom, a 2020. samo što nije stigla.

Bez konkretne strategije razvoja turizma Karlovca, u novom europskom financijskom razdoblju od 2021. do 2027., biti će teško ako ne i nemoguće povlačiti sredstva iz fondova Europske unije.

Stoga, gradonačelniče, turistificirajte se! Ne skrivajte se iza odluka i poslova koje bi drugi trebali obaviti za vas, budite odlučni i pokrenite izradu strategije razvoja turizma – ovaj grad ju treba i zaslužuje.

naslovna fotografija: Ivana Horvat