U subotu pjesnička večer s Anom Brnardić na Maloj sceni Hrvatskog doma

Rođena je 1980. godine u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osim pisanjem poezije i književnokritičkih tekstova, bavi se, u suradnji s Adrianom Oproiuom, prevođenjem s rumunjskog

Autor: Tomislav Augustinčić

U subotu s početkom u 18 sati na Maloj sceni Hrvatskog doma, u sklopu programa „Poezija na sceni“, gostuje nagrađivana pjesnikinja Ana Brnardić.

Rođena je 1980. godine u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osim pisanjem poezije i književnokritičkih tekstova, bavi se, u suradnji s Adrianom Oproiuom, prevođenjem s rumunjskog.

Pjesme je objavljivala u mnogim časopisima, na internetskim portalima, na radiju i televiziji.

Pjesme su joj prevedene na engleski, njemački, danski, švedski, talijanski, rumunjski, francuski, poljski, portugalski, španjolski, katalonski, bugarski, mađarski, makedonski, slovenski i albanski jezik.

Objavila je knjige:

  • „Pisaljka nekog mudraca“ (SKUD IGK, Zagreb; 1998.),
  • „Valcer zmija“ (Matica Hrvatska, Sisak; 2005.),
  • „Postanak ptica“ (HDP, Zagreb; 2009.) te
  • „Uzbrdo“ (VBZ, Zagreb; 2015.).

Objavljeni su joj i prijevodi njezinih pjesama i zbirki. Za svoje zbirke više je puta nagrađivana.

Za prvu zbirku „Pisaljka nekog mudraca“ dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike (1998.), nagradu Grada Siska (1998.) i nagradu Društva hrvatskih književnika Slavić (1995.), dok je za knjigu „Valcer zmija“ nagrađena Kvirinovom nagradom za najbolju knjigu poezije (2005.).

“Već je svojom prvom, nagrađenom zbirkom pjesama ‘Pisaljka nekog mudraca’ A. Brnardić zauzela zapaženo mjesto na sceni mlađeg hrvatskog pjesništva. Osjećaj za zvučnost i tjelesnost riječi, za neobične i često neuhvatljive asocijacije pokazao se bitnom odlikom njezina pisma. Nove autoričine pjesme, na tragu smjernica zacrtanih knjigom ‘Postanak ptica’, nastavljaju razvijati očuđujuću lirsku naraciju. Pjesničke slike elegantno uviru jedne u druge, bez oštrih prijelaza, ali uz konstantnu izmjenu perspektiva koje otvaraju nove dimenzije lirskoga svijeta, često u svega nekoliko riječi. Pjesnikinjin kozmos zrači mračnom bajkovitošću, njime hodaju titani koji ‘škripe prevelikim kožusima’, u njemu ‘iz poda rastu velike uši koje nam služe za komunikaciju’, a ‘liliputanci hrču u uskim uličicama’“, ocijenio je Branislav Oblučar, književnik i znanstvenik, njezinu zbirku „Uzbrdo“.

Pjesnička večer dio je projekta “Poetika sudjelovanja”, koji se provodi u suradnji s Gimnazijom Karlovac, te kojeg sufinancira Grad Karlovac, a kojem su ciljevi produbljivanje odnosa lokalne publike sa suvremenom hrvatskom književnosti te jačanje kapaciteta mladih za sudjelovanje kao angažirane publike u kulturnom životu zajednice. Pjesničku večer s gošćom će voditi i moderirati učenice Gimnazije Karlovac.

Uz pjesničku večer, u sklopu projekta sudionice će postaviti i javne čitaonice, to jest plakate za izborom poezije A. Brnardić na specifičnim mjestima u gradu, kako bi se zainteresiranim građanima omogućio slobodni i spontani pristup suvremenoj književnosti te unaprijedila kvaliteta života.