ARTBEAT Street Art Tour u subotu na Maloj sceni Hrvatskog doma

Ovogodišnja turneja uključuje ARTBeat izložbu, graffiti jam, radionice izrade jednostavnih stikera i radionice sitotiska uz glazbeni program. Na radionici sitotiska polaznici će moći naučiti više o DIY (uredi sam) sitotisku te izraditi majice s vlastitim dizajnom dok će radionicu izrade stikera voditi članovi udruga, a posjetitelji će imati priliku da izrade vlastite unikatne stikere koji će se nalijepiti na ploču i time postati dio postave ARTbeat izložbe

Autor: Denis Mikšić

Nakon Vukovara, Osijeka i Valpova ARTBEAT Street Art Tour u subotu stiže u Karlovac na Malu scenu Hrvatskog doma.

Ovogodišnja turneja uključuje ARTBeat izložbu, graffiti jam, radionice izrade jednostavnih stikera i radionice sitotiska uz glazbeni program. Na radionici sitotiska polaznici će moći naučiti više o DIY (uredi sam) sitotisku te izraditi majice s vlastitim dizajnom dok će radionicu izrade stikera voditi članovi udruga, a posjetitelji će imati priliku da izrade vlastite unikatne stikere koji će se nalijepiti na ploču i time postati dio postave ARTbeat izložbe.

Radionice su besplatne za polaznike, a pozvani su svi koje zanima ovakav vid pristupa uličnoj umjetnosti. Program započinje u 16.20 sati.

Artbeat promovira uličnu umjetnost i predstavlja je kao urbani fenomen. Nekoć se o umjetničkim radovima na ulici govorilo kao o grafitima, dok se njihovo relativno novo izdanje u medijima redovito navodi kao street art. Značajan je to terminološki pomak nečega što je donedavno povezivano sa specifičnim subkulturama i vandalizmom do oznake zanimljivog likovnog i društvenog fenomena aktera novog vala ulične umjetnosti. Stikere danas mnogi svrstavaju u podvrstu kulture grafita upravo zbog njihove uloge ostavljanja traga ili potpisa u javnom prostoru. Kod stvaranja ovakvih naljepnica i postera, umjetnici se koriste raznim tehnikama kao što su oslikavanje rukom, korištenje šablona, linorez, drvorez, pa sve do sito ili digitalnog tiska, što ih čini vrlo rasprostranjenim medijem izražavanja.

Ova neobična izložba, koja je ujedno i jedna od prvih ovakve vrste na našim prostorima, naišla je na odličan odaziv uličnih umjetnika koji su poslali svoje najbolje radove. Sudjelovalo je više od dvije stotine umjetnika iz cijelog svijeta.

Projekt “ARTbeat street art tour” provodi Udruga mladih za poticanje kreativnog izražavanja “Revolucija” – Valpovo u partnerstvu s udrugama KA-MATRIX – Karlovac, udrugom Vuka – Vukovar, a uz potporu Ministarstva kulture, Grada Zagreba – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklade “Kultura Nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.