U Kamanju počeo DOK festival

Nastavlja se danas mnogim sadržajima, posebice koncertom Zabranjenog pušenja

Autor: Miroslav Katić

Kamanje je posebno po tome kako funkcionira – zajedništvo se tu uzdizalo na pijedestal. Od roditelja smo naučili kako za svoje mjesto valja živjeti. Sjećam se kako su nas okupljali za izgradnju vatrogasnog doma, a mi djeca bismo učili iz tog primjera. Tu sam stekla vrijednosti koje primjenjujem i u obnašanju dužnosti gradonačelnice – svjedoči Gordana Lipšinić, čelnica Ozlja, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Kamanja, iz kojega potječe, u petak.

„Općina i dalje nije punoljetna, no uspjeli smo poboljšati standard stanovnika. Izravni proračun je narastao od 2004. godine sa 600.000 na dva i pol milijuna kuna, zahvaljujući i poreznim reformama, no to nije dovoljno. Zato se i okrećemo vanjskim izvorima kao što su fondovi Europske unije. Tako smo 2007. godine bili općina koja je osigurala najviše sredstava iz tih izvora po glavi stanovnika u Europi. Kakve su statistike danas nisam provjeravao, no prednjačimo zasigurno u Karlovačkoj županiji“, kaže načelnik Damir Mateljan.

  • Završit ćemo novi vrtić za 25 naših mališana. Cilj je napraviti ga funkcionalnim, održivim i ugodnim za boravak, ne samo da ga izgradimo iz populističkih razloga, ne bismo li ostvarili političke bodove – ističe Mateljan.

„Slijedi izgradnja nogostupa uz državnu cestu u dužini od 4,7 kilometara. Snaga jedne države je u tome da se projekti takve važnosti čim prije provedu. Ako imamo održive projekte koji su na dobrobit žitelja, mogu se „progurati“ na višim razinama vlasti. Uvjeren sam da će to ulaganje od 16 milijuna kuna biti spremna za ostvarenje sljedeće godine“, dodaje načelnik.

  • Živimo uz prelijepu Kupu i red je da te ljepote predstavimo. Tome služi projekt Misterion na kojemu zajedno radimo – veli gradonačelnik Metlike Darko Zevnik.

„Drago mi je što se Kamanje prometnulo u jedno od najrazvijenijih sredina“, poručuje u svom pismu potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner ističući prirodne i povijesne vrijednosti kao zalog daljnjeg napretka.

  • Korist članstva u EU vidi se polagano u čitavoj zemlji. Logika EU nas tjera na suradnju, Karlovac, Dugu Resu i Ozalj u integrirano urbano područje posebno. Europskim promišljanjem se moramo boriti za svoje sredine – kaže Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Nakon protokola je započeo Festival DOK koji posjetiteljima omogućava, kako kažu organizatori, spoj tradicijske i suvremene umjetnosti te u tom pogledu sadržaje za sve generacije. Prvi dan programa se odvio kod špilje Vrlovke. Tako se u 15 sati okupilo oko 130 umirovljenika iz Kamanja, Duge Rese, Metlike i Ozlja na nordijskom hodanju i nastupu karlovačkog glazbenika Milana Prše.

U mjesnoj osnovnoj školi je održan stručni okrugli stol o arheološkim problemima Bele Krajine ozaljskog Pokuplja na kojem su se okupili najupućeniji arheolozi na tu temu sa slovenske i hrvatske strane. Taj skup i kasnija projekcija fotografija i filmova u 3D tehnologiji na otvorenom organizirani su u sklopu projekta Misterion.

Mnogi su posjetili spilju Vrlovku besplatno i uz stručno vodstvo. Posjetiteljima DOK-a će to biti omogućeno i u subotu od 16 do 18 sati. Komičari Marina Orsag i Aleksandar Perišić iz Studija smijeha nasmijali su posjetitelje DOK-a predstavom o hrvatsko-srpskim odnosima „Kaj, bre“, a prvi dan je zaključio odličnim koncertom zagrebački bend Lika Kolorado.

U subotu se nastavlja festival raznim događajima, između ostalog i nastupom sarajevskog benda Zabranjeno pušenje.