TEDx ponovo u Karlovcu: pet inspirativnih govornika na TEDxKarlovacLibrary konferenciji

Autor: Marin Bakić

Dobivši godišnju licencu za održavanje TEDxKarlovacLibrary konferencije, Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ postala je dio velike TED zajednice. Nakon koprivničke i bjelovarske knjižnice, Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac postala je treća knjižnica u Hrvatskoj s takvom licencom. Prva TEDxKarlovacLibrary konferencija održat će se  u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac u petak, 20. rujna 2019. godine.

TED je neprofitna organizacija posvećena „idejama vrijednim širenja“, a započela je radom kao konferencija u Kaliforniji prije 30 godina i od tada je kroz svoje inicijative sve veća podrška idejama koje mijenjaju svijet. Na TED-u, vodeći svjetski mislioci i stručnjaci su zamoljeni da održe govor svog života u 18 minuta.

TEDx je program lokalnih, samoorganiziranih događaja kojima je cilj zbližiti ljude da dijele iskustva u TED stilu.

Na prvoj TEDxKarlovacLibrary konferenciji imat ćete priliku čuti pet sjajnih govornika:

Sveučilišni profesor u trajnom zvanju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i konzultant Velimir Srića govorit će o tome „Kako spasiti svijet koji se raspada“. Nakon kratke analize što sa svijetom oko nas ne valja, opisat će rješenje temeljeno na vrijednostima povjerenja, empatije, održivosti i transparentnosti.

Kazališna i televizijska glumica Petra Cicvarić ispričat će priču o tome zašto trebamo pričati (i slušati) priče. O tome kako nas priče povezuju, a kako pomažu našoj djeci u odgoju i razvoju.

Promotor znanosti, fizičar Davor Horvatić ispričat će kako ga je istraživanje fenomena u ranom svemiru potaklo na istraživanje robusnosti ekonomskih struktura i njihove otpornosti na tržišne nestabilnosti.

Poduzetnica, ekonomistica i majka Matejka Buča ispričat će  kako nam djeca oblikuju karijeru.

Za kraj, tu je još jedan Karlovčanin, botaničar i profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Antun Alegro. On će govoriti o biološkoj raznolikosti – što je to i zašto ne možemo bez nje?

Uz govornike, prisutni će moći poslušati i jedan od  TED govora.

Koliki je interes Karlovčana za TEDx događaje pokazuje i činjenica da su besplatne karte planule u roku od 24 sata. Veliki interes bio je i za do sada jedini TEDx događaj u gradu-nezavisni TEDx Karlovac održan 2014. godine.

Sponzori bez kojih ova konferencija ne bi bila besplatna su Slatkovodni akvarij Karlovac, Aurora Colapis d.o.o., Cohiba Caffe, Donat MG,  Gavranović d.o.o., Grad Karlovac, Heineken Hrvatska, Iločki podrumi d.d., Kućna radinost Črnugelj, Maing d.o.o., McDonalds Karlovac, Noa Hrvatska, Podravka d.d, PPK karlovačka mesna industrija d.d, Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu. Medijski pokrivaju: Aktivirajkarlovac.net, Kaportal, Trend TV