Najavljen Festival DOK – spoj tradicije i suvremene umjetnosti

Ideja je osuvremeniti koncepciju zabave u ruralnom prostoru. Sve do jučer u tom prostoru jedine zabave su bila proštenja i vatrogasne zabave. Taj koncept je nadiđen. Pokušavamo razbiti stereotip i u Kamanje dovesti generacijski i koncepcijskih prihvatljiv sadržaj“, kaže Damir Mateljan, načelnik Kamanja

Autor: Marin Bakić

„Ideja je osuvremeniti koncepciju zabave u ruralnom prostoru. Sve do jučer u tom prostoru jedine zabave su bila proštenja i vatrogasne zabave. Taj koncept je nadiđen. Pokušavamo razbiti stereotip i u Kamanje dovesti generacijski i koncepcijskih prihvatljiv sadržaj“, kaže Damir Mateljan, načelnik Kamanja, najavljujući u četvrtak u Karlovcu četvrto izdanje DOK-a, festivala dobre volje za ljude dobre volje, kojim ta pokupska općina obilježava svoj dan.

Festival DOK traje od 13. do 15. rujna.

„To je spoj suvremene i tradicijske umjetnosti, kulturni proizvod koji treba oplemeniti život zajednice“, dodaje Nikola Vukmanić, umjetnički voditelj festivala.

Program je najavio i glazbenik Milan Prša poznat i kao Bob Milan.

DOK počinje u petak 13. rujna u 15 sati nordijskim hodanjem, dok u 15.30 sati nastupa ljudski džuboks Bob Milan. U 18 sati nastupaju disk-džokeji Mario Kovač i Dabi, a s početkom u 19 sati će se odigrati predstava „Dodir s poviješću 3D tehnologijom“ koja je nastala u sklopu projekta „Misterion – iskustvo tajne voda“ financiranog iz fondova Europske unije. Svi događaji prvog dana festivala se tradicionalno odvijaju na platou ispred špilje Vrlovka, a u slučaju kiše će se preseliti u središte Kamanja gdje će se odviti ostatak festivalskog programa.

Prvu večer posjetitelji će se uz Studio smijeha našaliti hrvatsko-srpskim odnosima u stand-up nastupu „Kaj, bre“ nakon čega slijedi koncert Like Kolorado.

U subotu od 10 do 12 sati će iza crkve biti postavljen zip line, a u 11 sati će se otvoriti zabavni park s ringišpilom, autićima i sličnim sadržajem. S početkom u 11 sati će se također odigrati predstava za djecu „Skitnice“, nakon čega će s početkom u 12 sati uslijediti lutkarska radionica za djecu i roditelje „Čarapčići“. U 13 sati Mario Kovač i Dabi počinju puštati veselu glazbu za vesele ljude.

U 15 sati započinje biciklijada s tri rute, prilagođene spremnosti sudionika. Prva je dugačka 39 kilometara (Kamanje-Dvorišće Ozaljsko-Martinski vrh-Ribnik-Brihovo-Žakanje-Jurovski Brod-Kamanje) i namijenjena je iskusnim rekreativcima. Druga ruta je šumska i dugačka je deset kilometara (Kamanje-Brlog-Reštovo-Kamanje). Treća ruta je namijenjena djeci i vozi se po samom mjestu. Za sve sudionike su osigurane promotivne majice, voda, grah i sladoled.

Od 12 do 17 sati će biti postavljena penjačka stijena za najspretnije.

U 19 sati Vege klub Chandra dijeli svoje specijalitete u sklopu akcije „Ručak za sve“. Koncert sarajevskih glazbenih legendi Zabranjenog pušenja započinje u 22 sata, nakon čega nastupa cover bend The Plagijators. N

edjelja, kada se tradicionalno održava posljednji dan DOK-a, namijenjen je pučkoj zabavi s janjetinom, veselom glazbom i druženjem. U OPG kutku, koji će biti postavljen i ove godine i u kojemu se mogu kusati i kupiti najbolji domaći poljoprivredni proizvodi, nastupa Bob Milan, koncert će imati Luda noć, a nastupit će, naravno, i Kulturno-umjetničko društvo „Kamanje“ s gostima.

DOK organizira Općina Kamanje.