Udruge za zaštitu potrošača “Mrežnica” i “Potrošačica” provode Potrošačku školicu

"Cilj projekta je svim zainteresiranim potrošačima na području Duge Rese i Karlovačke županije pomoći u edukaciji i informiranju o potrošačkim pravima i obavezama na hrvatskom i europskom tržištu, te edukacija potrošača o načinima zaštite njihovih potrošačkih prava", objašnjava Monika Milčić

Autor: Ana Smoljak

“MREŽNICA” – udruga za zaštitu potrošača Duge Rese u partnerstvu s “POTROŠAČICA” – društvom za zaštitu potrošačica Hrvatske provodi projekt “Potrošačka školica”. Projekt financira Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u iznosu od 47.704,55 kuna kroz Javni natječaj za dodjelu financijske podrške projektima udruga koje djeluju u području zaštite prava potrošača u 2019. godine.

  • Cilj projekta „Potrošačka školica“ je svim zainteresiranim potrošačima na području našeg grada i županije pomoći u edukaciji i informiranju o potrošačkim pravima i obavezama na hrvatskom i europskom tržištu, te edukacija potrošača o načinima zaštite njihovih potrošačkih prava. S obzirom na to da su potrošači često u neravnopravnom položaju u odnosu na trgovca, temeljna informiranost iz područja zaštite potrošačkih prava iznimno je važna da bi potrošač postao ravnopravni partner na tržištu odnosno da se kod potrošača probudi svijest da je regulator tržišta, a ne slabija strana na tržištu – kaže voditeljica projekta Monika Milčić.

Projektom „Potrošačka školica“ jača se svijest potrošača o njihovima pravima i načinima ostvarivanja istih putem devet informativno-edukativnih radionica. Sve radionice će se održati u Pučkom otvorenom učilištu u Dugoj Resi.

„Opća prava potrošača“ je tema prve radionice na kojoj će se potrošači upoznati s njihovim najvažnijim pravima kao što su pravo na obaviještenost, pravo na siguran proizvod, pravo na pisani prigovor, pravo na reklamaciju, pravo na zaštitu od nepoštenih ugovornih odredaba, pravo na besplatan upis u registar „NE ZOVI“. Ova radionica će se održati 06. srpnja 2019. s početkom u 10 sati u prostoru Demokratskog rasadnika.

Teme daljnjih radionica odnosit će se na pojedina područja zaštite potrošača. Druga radionica će se održati 13. srpnja 2019. godine s početkom u 10 sati, a tema je „Ovrha“. Predavanje o novom ovršnom zakonu i iskustvima potrošača održati će Marija Perušić, struč.spec.oec. iz Društva “POTROŠAČICA” koja će prisutne upoznati s novim ovršnim zakonom, trendovima u ovršnom postupku, izvansudskom ovrhom i nedostatkom izvansudskog ovršnog sustava, troškovima postupaka ali i ključnim promjenama u ovršnom zakonu.

Iz Udruge “MREŽNICA” pozivaju sve potrošače da dođu na radionice koje su za njih besplatne.