Održana radionica na temu Ovrha

U sklopu projekta Potrošačka školica u subotu 13.07.2019. održana je radionica na temu Ovrha

Autor: Ana Smoljak

U sklopu projekta Potrošačka školica je u subotu 13. srpnja 2019. u Demokratskom rasadniku Pučkog otvorenog učilišta Duga Resa održana radionica na temu Ovrha. Radionicu na temu Ovrha održali su Marija Perušić iz „POTROŠAČICA“ – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske te voditeljica projekta Monika Milčić i izvoditelje radionica Dean Radišić iz „MREŽNICA“ – udruga za zaštitu potrošača grada Duge Rese.

Na radionici su objašnjeni pojmovi vezani uz ovrhu te je pojašnjen ovršni postupak kroz radnje i pravne lijekove koje potrošač ima na raspolaganju prema Ovršnom zakonu.

Potrošači su na radionici upoznati da je ovrha sustav radnji (postupak) za prisilno ostvarenje tražbina koji se provodi na temelju ovršne isprave ili vjerodostojne isprave. Također su potrošači poznati s ovršnim zakonom, trendovima u ovršnom postupku, izvansudskom ovrhom i nedostatkom izvansudskog ovršnog sustava, troškovima postupaka ali i ključnim promjenama u ovršnom zakonu. Dean Radišić potrošačima je objasnio pravne lijekove i ovršni postupak.

Marija Perušić je naglasila da se od ovrhe neka primanja izuzimaju. Tako se od ovrhe izuzima božićnica, uskrsnica, regres (do porezno priznatog odbitka), a u cijelosti se izuzimaju terenski dodatak, pomorski dodatak, sindikalne socijalne pomoći i pozajmice, dnevnice i naknade za službeni put u inozemstvo, naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe, naknade za odvoji život. Ispričala je svoje vlastito iskustvo s ovrhom te dala preporuke svima kako se nositi u takvoj situaciji.

Voditeljica projekta Monika Milčić upoznala je sudionike radionice sa zaštićenim računom. Istaknula je da ako je račun ovršenika blokiran ili ovršenik raspolaže informacijom da je u Fini zaprimljena osnova za plaćanje po kojoj će biti ovršen, može u Fini zatražiti otvaranje posebnog (zaštićenog) računa na koji će se isplaćivati primanja koja su izuzeta od ovrhe ili nad kojima je ovrha ograničena, kako bi ovršenik njima mogao slobodno raspolagati. Otvaranje posebnog računa može zatražiti i osoba (potrošač) čiji računi nisu blokirani ako uz zahtjev za otvaranje zaštićenog računa priloži presliku osnove za plaćanje iz koje je vidljivo da je određena ovrha na njegovim novčanim sredstvima.

Predavači su kroz predavanje predstavili i novu novelu Ovršnog zakona koja treba biti donijeta ove godina, a čiji je cilj veća zaštita ovršenika. Tako od iduće godine više neće biti deložacije u zimskom razdoblju, bit će manji troškovi postupka i proširena su primanja koja su izuzeta iz ovrhe. Ali novi Ovršni zakon će zaštiti i dužnika jer će omogućiti veću sigurnost dostave, odnosno omogućit će dostavu putem oglasne ploče uz obvezno slanje obavijesti dužniku u poštanski sandučić i osobni korisnički pretinac – e-Građani.

Nositelj projekta „Potrošačka školica“ je „MREŽNICA“ – udruga za zaštitu potrošača grada Duge Rese, a „POTROŠAČICA“ – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske je partner na projektu „Potrošačka školica“ kojeg financira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u iznosu od 47.704,55 kuna kroz Javni natječaj za dodjelu financijske podrške projektnima udruga koje djeluju u području zaštite prava potrošača u 2019. godini.