Grad Karlovac prihvatio dva od tri zahtjeva peticije “Spasimo Koranu”

"Kako se ovdje radi o privatnoj investiciji, projektnu dokumentaciju Grad nije u mogućnosti objaviti na službenim web stranicama, a sve informacije vezane na projekt možete zatražiti sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama – stoji u odgovoru Ureda gradonačelnika Damira Mandića građanskoj inicijativi

Autor: Marin Bakić

Kako se ovdje radi o privatnoj investiciji, projektnu dokumentaciju Grad Karlovac nije u mogućnosti objaviti na službenim web stranicama, a sve informacije vezane na projekt možete zatražiti sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama – stoji u odgovoru Ureda gradonačelnika Damira Mandića Građanskoj inicijativi „Spasimo Koranu“ nakon što je ova predala 4151 potpis onih koji zahtijevaju da se svim zakonskim sredstvima onemogući izgradnja zida na lokaciji nekadašnjeg Hotela „Korana“, da se pregledno na jedinstvenom javnom mjestu objavi sva dokumentacija vezana za tu lokaciju od kupnje i rušenja hotela do danas te da se za trajno rješenje na tom mjestu raspiše urbanističko-arhitektonski natječaj.

Grad, dakle, odbija drugi zahtjev, no GI “Spasimo Koranu” će to nastojati onda uraditi umjesto jedinice lokalne samouprave.

  • Gradonačelnik je više puta javno izrazio svoj stav na temu gradnje zida na Korani. Gradnja zida protivna je Generalnom urbanističkom planu Karlovca. Grad Karlovac kao jedinica lokalne samouprave poštuje zakonsku i pravnu regulativu te će sukladno tome rješavati i sve buduće zahtjeve. S obzirom kako je prostor na Korani iznimno vrijedna prirodna baština, za gradnju pojedinačnih zahvata u prostoru potrebna je prethodna provedba urbanističko-arhitektonskog natječaja, a kao što je poznato gradonačelnik je i iznio vlastiti prijedlog vezan uz provedbu urbanističko-arhitektonskog natječaja – kažu iz Ureda gradonačelnika.

„Gradonačelnik podržava svaku poduzetničku inicijativu koja bi dodatno doprinijela gospodarskom i društvenom razvoju Karlovca, a koja je usklađena sa zakonskim propisima“, napominju.

  • Također, gradonačelnik se zahvaljuje građanima što su podržali stav Grada Karlovca kako je prostor na Korani iznimno vrijedan te kako se za bilo koje zahvate u tom prostoru, i ostalim javnim prostorima, moraju poštivati odredbe Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Karlovca. Gradonačelnik smatra da je od posebnog interesa za Karlovac i građane tražiti suglasje javnosti, struke, institucija i investitora, kada je riječ o zaštiti i razvoju javnog prostora – dodaju iz Ureda gradonačelnika.

„Damir Jelić se kao župan i predsjednik Županijskog ogranka Hrvatske demokratske zajednice već javno očitovao na temu izgradnje na lokaciji nekadašnjeg Hotela „Korana“, a taj stav i dalje stoji nepromijenjen“, stoji u dopisu Ureda župana.

  • Gradnja zida kao pojedinačni zahvat u prostoru nije moguća, ako ona ne bi proizašla iz prvonagrađenog rješenja provedenog urbanističko-arhitektonskog natječaja za izgradnju hotela. U ovom trenutku, građevinsku dozvolu za zid nije moguće izdati. Apsolutnu podršku župan daje izgradnji novog hotela, međutim isključivo uz poštivanje odredbi Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Karlovca te uvažavanje drugih propisa koji proizlaze iz nadležnih struka i službi – ističu u Uredu župana.

Podsjetimo da je Karlovačka županija izdala pozitivno rješenje ulagaču Lana commerce za izgradnju navodno protupoplavnog zida na Korani dužine 195 metara, visine dva i pol metra s metar i pol visokom ogradom na vrhu nakon čega je osnovana Građanska inicijativa „Spasimo Koranu“.

U srijedu je ulagač uklonio građevinsku ogradu koja je ograđivala parcelu s molbom građanima da se poštuje privatnost tog zemljišta.