Goran Ilić: Ralph Towner je jedan od najvećih glazbenika koji će ikada svirati u Karlovcu

"Gost trećeg dana Međunarodnog etno jazz festivala je jedan od onih koji je utjecao na povijest glazbe mnogim invoacijama. Pripremili smo uistinu odličan program", kaže Goran Ilić iz Udruge Orpheus, organizatora festivala koji se od 19. do 21. srpnja održava na Starom gradu Dubovcu

Autor: Marin Bakić

Od 19. do 21. srpnja će u Karlovcu po 13. puta biti održan Međunarodni etno jazz festival u organizaciji Udruge Orpheus, što je dobar povod  za još jedan razgovor s njezinim predsjednikom Goranom Ilićem, također glazbenikom.

Možeš li nam ukratko predstaviti izvođače?

  • Prve večeri nastupa irska pjevačica Mary Coughlan sa svojim triom. Izvode jazz skladbe, ali i popularne pop i rock pjesme u jazz obradi. To nije koncert samo za ljubitelje jazza. Ona uživa status prave legende. Izdala je petnaestak albuma. Vrlo emotivno i angažirano izvodi pjesme, što se sviđa publici širom svijeta. S njome će nastupiti Karlovčanin Sven Buić koji je s njome nastupao kada je živio i radio u Irskoj. Taj koncert održavamo u suradnji s tvrtkom BJ Promotions. Drugog dana festivala nastupa jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih hrvatskih bubnjara Branimir Gazdik sa svojim novim kvartetom. Izvode jazz-fusion glazbu i mislim da će ta temperamentna svirka publici biti privlačna. Treći dan festivala je najposebniji jer gostuje Ralph Towner, jedan od 20 ili 30 jazz glazbenika koji je mijenjao povijest glazbe od 1970-ih godina naovamo. Nije samo vrstan gitarist nego i kompozitor. Surađivao je s uistinu vrhunskim jazz glazbenicima kao što su Chick Corea, Joe Zawinul, John Abercrombie, Larry Coryell i drugi. Donio je mnogo inovacija i u instrumentalnom smislu jer je među vrlo rijetkima koji sviraju jazz klasičnom gitarom, a na nagovor jednog prijatelja je počeo svirati i dvanaestožičanu gitaru klasičnom tehnikom čime je dodatno obogatio jazz izričaj. Towner je u poodmakloj životnoj dobi no i dalje rado svira i nastupa. Gledao sam ga uživo u dva puta i oba puta je to bilo dojmljivo. Preporučio bih publici uistinu taj koncert jer je Towner jedan od najvećih glazbenika koji je ikada svirao u Karlovcu. Riječ je o lijepoj i slušljivoj glazbi koju može slušati uistinu svatko. Program čitavog festivala je odličan.

Što je etno u ovogodišnjem programu?

  • Upravo je na Townera etno glazba imala velikog utjecaja. Početkom 1970-ih je radio europski jazz s dosta utjecaja folk motiva. Klasično je obrazovan i slušao je i klasične kompozitore, no u njegovoj glazbi možemo pronaći, za jednog Amerikanca potpuno netipične, sjevernjačke folk motive, što je i razlog njegovog angažmana za europsku diskografsku kuću ECM Records. To je, dakle, ne-američki jazz. Nemamo čistog etno izvođača ove godine, ali imamo Townera čiji je čitav opus nadahnut etno glazbom, a velikim dijelom i slavenskom.

Gdje se i po kojoj cijeni mogu kupiti karte?

  • Internetskom prodajom u sustavu Entrio. Cijene su konačne.

Mogu li se kupiti karte pa preprodavati na ulazu po mnogo višoj cijeni?

  • Naravno da mogu. Prva dva dana su 60, a posljednji dan festivala je 120 kuna. Onaj tko želi kupiti digitalnu ulaznicu, može to učiniti na internetu, a tko baš želi otisnutu može je dobiti u Ghetaldus optici. Na dan koncerta su ulaznice skuplje deset kuna. Ako se kupi festivalska karta, koja stoji 180 kuna, jedan koncert je, dakle, besplatan. Prodaja karata je dobra, uobičajena.

Zašto je održavanje festivala prebačeno u poslovnu zonu Logorište?

  • Nije.

Dakle, i dalje se održava na Starom gradu Dubovcu?

  • Da. Za ovu vrst glazbe je to daleko najbolja lokacija – izvrsni su akustika, ambijent i publika se može u potpunosti prepustiti glazbi te konzumirati piće. Dakle, tamo je vrlo ležerno, a ujedno je totalni fokus na glazbi, što nam je i cilj.

Jesi li zadovoljan medijskim praćenjem?

  • Ne mogu kazati da jesam. Svi glazbeni portali su najavili festival, imali smo radijske najave, a imat ćemo ih i još, no kultura je zadnja na listi izvještavanja u Hrvatskoj, pa dijelimo sudbinu svih drugih kulturnih događanja, a ona su odavno na margini.

Zašto ne sviraš?

  • Sviđa mi se postojeći koncept po kojemu prve večeri imamo koncert za širu publiku jer nam je cilj popularizacija kvalitetne glazbe, druge populariziramo domaće bendove, a treće imamo nastup velike zvijezde. Ne vidim u sklopu tog koncepta potrebu za vlastitim nastupima. Kada ću imati neki nov program, predstavit ću ga.

Što se događa u slučaju kiše?

  • Program se u tom slučaju prebacuje u Gradsko kazalište „Zorin dom“.