Možemo: Korana ključna točka obrane grada

„Naš Ustav ne prepoznaje ni stranačke donatore, ni zasluge za razvoj lokalne privrede, ni žrtvovanje javnih prostora u korist pojedinaca kao zaštićenu vrijednost, ali jamči ravnopravnost, poštivanje zakona, slobodu mišljenja, izražavanja i udruživanja. Ustav ne štiti privatne investitore s 'genijalnim idejama' kada oni narušavaju  javni interes i javna dobra, ali ih evidentno štiti HDZ“, kažu u ovoj političkoj platformi

Autor: Marin Bakić

„Čitav proces izgradnje Lana Korane od početka se provodi netransparentno, bez uključivanja građana, kojima je prostor uz Koranu u Karlovcu iznimno važan, i balansirajući po rubu zakonskih propisa – a možda i preko njih, za što je odgovorna isključivo lokalna vlast, odnosno vladajuća Hrvatska demokratska zajednica“, kaže karlovačka grupa Političke platforme „Možemo“.

  • Dok se HDZ i njegov donator Nikola Hanžel, vlasnik Lana commercea, tvrtke ulagača, ne dogovore hoće li zida biti ili neće, reagiramo na sramotno priopćenje gradonačelnika Damira Mandića u kojem poimence proziva i osuđuje stručnjake, aktiviste i opozicijske vijećnike koji su se javno usprotivili gradnji zida uz Koranu nazivajući ih cirkusantima, nemoralnim osobama i prozivajući za stvaranje „antipoduzetničke“ klime. U svom priopćenju gradonačelnik se otvoreno stavlja na stranu investitora nazivajući projekt „jedinstvenim hotelom u genijalnoj viziji investitora“, dok svaku kritiku struke odbacuje kao nerelevantnu i politikantsku. U takvoj atmosferi nemoguće je stvoriti povjerenje građana u proceduru urbanističkog natječaja jer je iz svake gradonačelnikove rečenice jasno da je on odluku već donio i da se ne namjerava zamjeriti jednom od najvećih donatora svoje stranke i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović – smatraju u „Možemo“.

„Naš Ustav ne prepoznaje ni stranačke donatore, ni zasluge za razvoj lokalne privrede, ni žrtvovanje javnih prostora u korist pojedinaca kao zaštićenu vrijednost, ali jamči ravnopravnost, poštivanje zakona, slobodu mišljenja, izražavanja i udruživanja. Ustav ne štiti privatne investitore s ‘genijalnim idejama’ kada oni narušavaju  javni interes i javna dobra, ali ih evidentno štiti HDZ“, nastavljaju u „Možemo“.

  • Stoga najtoplije podržavamo zahtjeve Građanske inicijative „Spasimo Koranu” da se pravnim sredstvima, peticijom i širokom građanskom akcijom onemogući izgradnja zida oko eventualnog hotela. Pozivamo sve građanke i građane Karlovca da se pridruže nastojanju da koranski slap i Foginovo kupalište budu ključna točka obrane grada od dugogodišnje devastacije i klijentelističke politike gradske uprave koja je izgleda spremna žrtvovati najljepše javne prostore grada za interese svojih stranačkih donatora – kažu u „Možemo“.