Istup gradonačelnika Damira Mandića logički neodrživ

Informiran je o gradnji zida od travnja, a nije o tome obavijestio javnost nego je pušteno da ulagač Lana commerce prikuplja suglasnosti javnopravnih tijela, unatoč tome što šef grada smatra da je zid protivan GUP-u i gradskom interesu. Njegovo priznanje toga shvaćamo kao dokaz da ne štiti interes grada, što je razlog osnivanja Građanske inicijative "Spasimo Koranu"

Autor: Marin Bakić

Damir Mandić (skrinšot: Trend)

Građanska inicijativa „Spasimo Koranu“ razočarana je razinom komunikacijske kulture gradonačelnika Karlovca Damira Mandića izražene u njegovoj objavi za medije od 4. lipnja u kojem proziva inicijativu i njezine članove za „cirkusiranje“.

Ne samo što ton njegova istupa ne ulijeva povjerenje u dobre namjere Grada Karlovca u vezi urbanističkih i arhitektonskih prijepora na lijevoj obali Korane u Karlovcu, nego je taj istup logički neodrživ, nekoherentan, i, kao takav, nerazumljiv.

U tom je istupu ipak jasno da je još u travnju ove godine prijavljena izgradnja zida na Korani. Međutim, nekidan je gradonačelnik kazao medijima da Grad Karlovac od investitora nije dobio nikakav zahtjev za gradnju tog objekta.

Gradonačelnik u svom priopćenju upada u protuslovlja. Prvo kaže da je riječ o „jedinstvenom projektu u genijalnoj viziji investitora“, zatim da će prijaviti stegovno projektanta, potom da riječ o grubom obliku manipulacije investitora, a na kraju svega da podržava projekt i da će za njega osigurati 440.000 kuna za provedbu urbanističkog natječaja. Potonje je posebno zbunjujuće jer se natječajem bira najbolji projekt, pa ostaje nejasno što gradonačelnik poručuje.

Nadalje, proziva Građansku inicijativu da se nije konzultirala s Gradom, ulagačem i strukom, što je posebno neshvatljivo s obzirom da su članovi inicijative Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, izrađivači Generalnog urbanističkog plana Brankica i Vladimir Petrović, arhitektica Tatjana Basar i arhitekt Oliver Bosanac, nekadašnji gradski pročelnik za izgradnju.

Proziva projektanta da sustavno izbjegava komunikaciju sa strukom, a zatim Petroviće da ga nisu uputili na odredbe GUP-a. Kako da ga upute, ako ovaj „izbjegava kontakt s kolegama iz struke“?

U nesuvisloj rečenici gradonačelnik kaže da je T. Basar „odradila mnoštvo projekata u suradnji s Gradom Karlovcem te se stječe dojam da zastupa interese budućeg projektanta hotela (sebe)…“

Niti gospođa Basar, niti itko iz inicijative zna da je buduća projektantica hotela, a kako to može znati i gradonačelnik, ako najavljuje provedbu urbanističko-arhitektonskog natječaja koji treba odrediti projekt i projektanta?

Gradonačelnik DAGG, inicijativu i gospođu Basar konkretno napada da je reagirala prije no što je vidjela projekt. Inicijativa je oblikovana nakon što je objavljeno pozitivno rješenje Karlovačke županije za izgradnju zida od dva i pol metra visine, 195 metara dužine i ogradom na vrhu na lijevoj obali Korane. To je i odgovor gradonačelniku na pitanje kako znamo protiv čega se bunimo.

Ujedno, gradonačelnik je informiran o gradnji zida od travnja, a nije o tome obavijestio javnost nego je pušteno da ulagač Lana commerce prikuplja suglasnosti javnopravnih tijela, unatoč tome što smatra da je zid protivan GUP-u i gradskom interesu. Njegovo priznanje toga shvaćamo kao dokaz da ne štiti interes grada, što je i razlog osnivanja inicijative.

Gradonačelnik naziva pokretanje online peticije manipulacijom javnošću, a tu je peticiju – koju podržavamo – pokrenula Karlovčanka koja ne živi više tu, i to za potrebe „dijaspore“, s obzirom da Građanska inicijativa „Spasimo Koranu“ organizira klasičnu peticiju koju Karlovčani nastanjeni u drugim dijelovima Hrvatske i svijeta ne mogu potpisati.

Ujedno, činjenice ne mogu biti neistinite, samo podaci.

Nastavit ćemo s provedbom naših aktivnosti ne bismo li zaštitili grad od samovolje pojedinaca i neće se raspustiti dok se ne ostvare naši zahtjevi jer vjerujemo djelima, a ne više najavama i obećanjima.

Više o tome ćemo kazati u petak u 15 sati na tiskovnoj konferenciji na Foginovom kupalištu u sklopu događaja „Neka rijeke teku – zajedno za Koranu“ WWF Adria.

Pozivamo građane da nastave potpisima podržavati naše zahtjeve kao i volontere da nam pomognu prikupljati potpise.