Za radnički Karlovac: Izgradnja zida na Korani nastavak provincijalizacije

„Ovdje se radi politici koja sustavno ignorira građane, koja gdje god stigne pogoduje privatnom kapitalu, a koji joj vraća uslugu izdašnim donacijama. Prema tome, vrijeme je da kažemo dosta", poručuje Dimitrije Birač

Autor: Marin Bakić

Na mjestu gdje su mnoge Karlovčanke i Karlovčani po prvi put zaplivali, tamo gdje se svako ljeto naši građani i mnogi drugi kupaju, druže, rekreiraju, na tom mjestu privatni kapital, uz najveću moguću asistenciju lokalnih vlasti, planira podignuti betonsku zidinu od dva i pol metra visine A zašto? Zato se zaštiti o potencijalnih poplava radi daljnje izgradnje hotela. Tako ovdje imamo katastrofalnu politiku lokalnih vlasti kod pitanja poplava, koja u trideset godina nije uspjela završiti kanal Kupa-Kupa, koja nema nikakvu strategiju u obrani od poplava i koja parcijalnim mjerama samo pogoršava stanje. S druge strane, imamo privatnika koji želi zaštititi svoj privatni interes, na bilo koji način. E pa ne može – poručuje Dimitrije Birač iz Nezavisne  liste „Za radnički Karlovac“.

Kaportal je izvijestio kako je Županija karlovačka, po zahtjevu ulagača Lana commerce, izdala rješenje po kojemu su gradnja nasipa, odnosno zaštitnog zida uz Lana Koranu prihvatljiva za ekološku mrežu. Predviđena je gradnja zida od armiranog betona maksimalne visine dva i pol metra i ukupne dužine 195 metara u svrhu zaštite od visokih voda. Ujedno je predviđeno da se na zid postavi žičana ograda od metra i pol visine.

  • Najprije treba riješiti pitanje poplava jer je to pitanje od općeg interesa i važnosti za naš grad. Plan i namjera izgradnje betonskog zida je jedan od najočiglednijih dokaza kad se opći interes zajednice podređuje privatnom kapitalu i njegovim interesima. Ovakvom činu moramo se oduprijeti, moramo pružiti otpor jer ovdje se ne radi samo u izgradnji zida, radi se o jednoj politici koja zadnjih trideset godina sustavno uništava naš grad i od njega pravi provinciju – napominje Birač.

„Ovdje se radi politici koja sustavno ignorira građane, koja gdje god stigne pogoduje privatnom kapitalu, a koji joj vraća uslugu izdašnim donacijama. Prema tome, vrijeme je da kažemo dosta. Vrijeme je za prosvjed“, nastavlja Birač.

  • Budemo li samo pričali, lokalna vlast će to shvatiti kao naše prešutno dopuštenje da radi što želi i da još jače devastira prirodu u ime privatnog interesa – ističe Birač.