“Vuk i sedam kozlića” – dražesna predstava za mališane, ali i starije

Riječ je o simpatičnoj adaptaciji bajke braće Grimm. Priča je uglavnom prenesena plesnim točkama, no prisutna je i naracija. O njenoj nužnosti može se raspravljati, uzimajući u obzir kako je koreografija dovoljno sugestivna da na gledatelja sama prenese i radnju i emociju. Ritam predstave ni u jednom trenutku nije prebrz ili prespor. Gledatelju je dana dovoljna količina vremena za procesiranje događaja na pozornici bez nepotrebnih i dosadnih praznina

Autor: Michaela Gojević

Baletni studio Gradskog kazališta „Zorin dom“ program je ove karlovačke ustanove u kulturi obogatio postavivši na pozornicu plesnu predstavu „Vuk i sedam kozlića“. Premijerno je prikazana 8. ožujka.

Riječ je o simpatičnoj adaptaciji bajke braće Grimm. Priča je uglavnom prenesena plesnim točkama, no prisutna je i naracija. O njenoj nužnosti može se raspravljati, uzimajući u obzir kako je koreografija dovoljno sugestivna da na gledatelja sama prenese i radnju i emociju. Ritam predstave ni u jednom trenutku nije prebrz ili prespor. Gledatelju je dana dovoljna količina vremena za procesiranje događaja na pozornici bez nepotrebnih i dosadnih praznina. Martina Marićič, koja potpisuje režiju i koreografiju, cijelu je glumačko-plesačku postavu dobro uvježbala i uskladila. U ulogama mame koze i pekarice nalazi se Jana Božić, plesačica koja, osim dara za iskazivanje osjećaja pokretom, posjeduje razvijenu plesačku tehniku. Vrlo ljupkim plesnim izrazom s mnogo elegancije, predstavu je podigla na višu razinu. Vuka i pripovjedača tumači Nino Pavleković. Njegova je gluma, kao uvijek, i više nego solidna. Izvedbe malih kozlića za svaku su pohvalu. Osim što dobro plešu, ne gube koncentraciju niti izlaze iz lika.

Morana Petrović zaslužna je za izvrsnu kostimografiju. S aspekta estetike svi su kostimi očaravajući.  Ujedno omogućuju i nesmetano kretanje. Kreativna i odista dopadljiva scenografija Marte Crnobrnje svojom mobilnošću aktivno sudjeluje u pričanju priče. Glazba korištena u predstavi vrlo je dobra, svaka melodija ugođajem i ritmom odgovara prizoru i koreografiji pojedinog dijela predstave. Originalna je, a potpisuje je Boris Kolarić.

U suglasju pokreta, glume i glazbe, stvoreno je dražesno djelo koje, iako prvenstveno namijenjeno mališanima, zbog visoke kvalitete većine svojih elemenata, mnogo pruža i starijim generacijama.