U subotu u Zvijezdi izložba “Grad na drugi pogled”

Izlagat će studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, te učenici Gimnazije Karlovac i Srednje škole Duga Resa. "Radovi su rezultat višemjesečnog projekta koji se održavao tijekom proljeća u Karlovcu, a obuhvatio je kolegij Umjetnost u javnom prostoru u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, u čemu sam, skupa s redovni profesorom Danielom Kovačem, sudjelovala kao mentor, zatim srednjoškolsku radionicu umjetničkih intervencija i akcija u javnom prostoru u suradnji s Gimnazijom Karlovac, pod mentorstvom mentorice Katerine Dude, te produkcije umjetnika/mentora angažiranih na projektu", kaže docentica Tanja Vujasinović

Autor: Marin Bakić

U subotu od 17 do 21 sat u Zvijezdi će biti održana izložba i prezentacija umjetničkih intervencija u javnom prostoru ostvarenih na projektu „Grad na drugi pogled. Karlovačka Zvijezda“ čiji su autori studenti kolegija „Umjetnost u javnom prostoru“ Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, učenici Gimnazije Karlovac i Srednje škole Duga Resa te njihovi mentori. Informacijski pult će se nalaziti na Trgu bana Jelačića.

  • Radovi su rezultat višemjesečnog projekta koji se održavao tijekom proljeća u Karlovcu, a obuhvatio je kolegij Umjetnost u javnom prostoru u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, u čemu sam, skupa s redovni profesorom Danielom Kovačem, sudjelovala kao mentor, zatim srednjoškolsku radionicu umjetničkih intervencija i akcija u javnom prostoru u suradnji s Gimnazijom Karlovac, pod mentorstvom mentorice Katerine Dude, te produkcije umjetnika/mentora angažiranih na projektu – kaže docentica Tanja Vujasinović.

„Težeći drugačijim perspektivama grada, interdisciplinarni edukacijsko-izložbeni projekt ‘Grad na drugi pogled’ Udruge PUNKT iz Zagreba povezuje umjetničku produkciju, angažirano promišljanje grada, umjetničku edukaciju mladih te razvoj lokalne publike. Od 2013. godine održao se u sedam hrvatskih gradova, a 2017. godine gostovao je i u Karlovcu. Tada je održano nekoliko video produkcija umjetnika i video radionica s učenicima osnovnih i srednjih škola na temu Karlovca, kao i radionica plesa i aktivistička radionica koja je pokrenula više inicijativa za poboljšanje javnog prostora, a i iz koje je nastala aktivistička grupa KA pozitiva. Rezultate se moglo vidjeti na završnoj izložbi u Galeriji Zilik“, nastavlja T. Vujasinović.

  • Nakon što smo se 2017. godine upoznali s problemima i potencijalima Karlovca, vraćamo se kako bismo izašli iz zaštićenog prostora galerije i kako bismo intervenirali u samom urbanom tkivu grada. Odlučili smo se ograničiti na prostor Zvijezde jer ona predstavlja fizički i povijesni centar Karlovca, no uz sav kulturni potencijal u vrlo je lošem stanju. Upravo zbog navedenog prepoznajemo taj prostor kao poticajan za umjetnička istraživanja u javnom prostoru u sklopu kojih ćemo građane Karlovca pokušati uključiti u umjetničke potencijale Zvijezde – dodaje T. Vujasinović.

„Tijekom projekta održano je više predavanja i stručnih vodstava kroz koja su se sudionici projekta upoznali s Umjetnošću u javnom prostoru i s prostorom Zvijezde. Kroz zajedničke rasprave i mentorstva projekt je povezao studente s polaznicima srednjoškolske radionice, čime su studenti dobili direktan uvid u gradske probleme i potencijale kroz opservacije njegovih mlađih stanovnika, dok su srednjoškolci dobili uvid u drugačije viđenje vlastitog grada iz perspektive onih kojima je grad nov i nepoznat“, pojašnjava T. Vujasinović

  • Rezultat projekta bit će jednodnevna prezentacija umjetničkih intervencija u javnom prostoru Zvijezde na kojoj ćemo radove zajedno predstaviti umjetnici/mentori, studenti i učenici, sudionici projekta – kaže T. Vujasinović, koja je ujedno i kustosica projekta.

Suorganizatori su i Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i Gimnazija Karlovac.