U subotu javno čitanje Lovca u žitu u nizu hrvatskih gradova, i u Karlovcu

Takvu praksu je pokrenuo Lovro Krsnik, kazališni redatelj iz Zagreba, koji je čitao svakog dana po sat vremena na Markovom trgu ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske ne bi li upozorio da su vrijedna književna djela uklonjena iz lektire, i to ona djela čiji su protagonisti mahom djeca

Autor: Denis Mikšić

U subotu 25. svibnja od 12 do 13.40 sati čitajte Lovca u žitu, roman J. D. Salingera, javno u svom gradu i na taj način ukažite na važnost čitanja – poziva predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva, koje organizira paralelno čitanje tog djela u nizu hrvatskih gradova, Snježana Berak.

Takvu praksu je pokrenuo Lovro Krsnik, kazališni redatelj iz Zagreba, koji je čitao svakog dana po sat vremena na Markovom trgu ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske ne bi li upozorio da su vrijedna književna djela uklonjena iz lektire, i to ona djela čiji su protagonisti mahom djeca.

  • Kako institucije nisu obratile pozornost na ovu gradansku inicijativu niti se u meduvremenu zakonski izjasnile koji je finalni popis obaveznih lektira za osnovne i srednje škole organiziramo ovo usporedno čitanje od simboličkih sto minuta u više od deset hrvatskih gradova. Upravo će u subotu biti stoti dan čitanja na glas s građanima lektirnih naslova dovedenih u pitanje kurikularnom reformom i čitat će se kultno Salingerovo djelo – nastavlja S. Berak.

Čitanje u svim gradovima bit će objedinjeno zagrebačkim performansom „Hod za važnost čitanja“ koji kreće u 12 sati s Markovog trga i stiže pred sjedišta Europske komisije i Ureda za informiranje EU parlamenta na Europskom trgu.

  • U hodu će sudjelovati i deset glumaca koji će pripremiti i interpretirati dijeove iz deset knjiga koje su se u proteklih sto dana čitale na Markovom trgu u Zagrebu. Završetak paralelnog čitanja hrvatskim gradovima bit će obilježen unisonim čitanjem Deklaracije o pravu europskih gradana na pismenost. Tim činom će se, s obzirom da domaće institucije nisu zainteresirane, uputiti apel EU – kaže S. Berak.

U Karlovcu će se čitati, u organizaciji Kinokluba Karlovac, ispred zgrade gradske uprave u Banjavčićevoj ulici.