U ponedjeljak “Joyceova Marilyn Monroe” uoči FUSE festivala

"Nepravedno stigmatizirana svojim tipskim ulogama, Marilyn Monroe svojih je 36 godina života provela glamurozno samo pred okom kamere, dok je privatnost obilježena tragedijom, melankolijom i nesrećom. Međutim, vrlo povučena i introspektivna glumica bila je poklonik književnosti, knjige Jamesa Joycea, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, John Miltona ili Jacka Kerouaca naprosto je upijala, a zatim bilježila svoje impresije u poetskim zapisima. Izložba otkriva književno-filmske tajne najveće ikone glumišta 20. stoljeća"

Autor: Denis Mikšić

U sklopu drugog izdanja hibridnih, eksperimentalnih filmova autora dobi od 18 do 29 godina FUSE (Film Under Severe Experiment), koji će se održati u organizaciji Kinokluba Karlovac u Karlovcu od četvrtka do subote u Karlovcu, moći će se već od ponedjeljka, kada je u 19 sati otvorenje, kao uvertira u filmski program, razgledati u domu Udruge likovnih autora Karlovac izložba „Joyceova Marilyn Monroe“.

  • Nepravedno stigmatizirana svojim tipskim ulogama, Marilyn Monroe svojih je 36 godina života provela glamurozno samo pred okom kamere, dok je privatnost obilježena tragedijom, melankolijom i nesrećom. Međutim, vrlo povučena i introspektivna glumica bila je poklonik književnosti, knjige Jamesa Joycea, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, John Miltona ili Jacka Kerouaca naprosto je upijala, a zatim bilježila svoje impresije u poetskim zapisima. Izložba otkriva književno-filmske tajne najveće ikone glumišta 20. stoljeća prema intimnim zapisima dokumentiranih u knjizi „Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters“ koja dokazuje da je M. Monroe živjela tajan intelektualni i pjesnički život – kaže Petra Vinski iz FUSE festivala.

Izložbu, će ostatak tjedna biti otvorena od 16 do 20 sati, organiziraju FUSE festival i Uudruga Bloomsday Croatia koja i ove godine u lipnju u Puli održava istoimeni festival inspiriran Jamesom Joyceom i njegovim kultnim djelom „Uliks“.

  • Navedeni festival donosi bogat sadržaj prepun glazbenih i kulturnih događanja povezanih s temom koja se mijenja svake godine te je ova izložba nastala u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, a pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Irske u Republici Hrvatskoj – dodaje P. Vinski.