U Galeriji “Zilik” otvorena izložba “Duševni interijeri”

"Umjetnicu i njezine radove povezuje tišina, ali ona koja glasno progovara svojom kvalitetom i originalnošću", kaže povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol

Autor: Denis Mikšić

Ciklus autoportreta Marine Ćorić predstavlja vizualni dnevnik umjetnice u kojem specifičan kolorit definira atmosferu samih radova, a upotreba ptičje i žablje perspektive te namjerno predimenzioniranje pojedinih dijelova tijela smješta radove u područje subjektivnog realizma – ocjenjuje povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol izložbu „Duševni interijeri“  akademske umjetnice Marine Ćorić otvorene u četvrtak u Galeriji „Zilik“ u Karlovcu.

„Zanimljivo je da da umjetnica ne prikazuje svoju figuru idealizirano i lijepo, nego je namjerno izobličuje, no pritom ne odlazi u drugu krajnost groteske, pa sami radovi svojom neuobičajenošću privlače pažnju. Iako ukupno 28 radova na izložbi predstavlja isti motiv, obrađuje istu temu u istom prostoru, svaki rad je zasebna zaokružena cjelina i svojom individualnošću intrigira te mami promatrača na ponovni pogled i istraživanje detalja“, dodaje S. Švec Španjol.

  • Umjetnicu i njezine radove povezuje tišina, ali ona koja glasno progovara svojom kvalitetom i originalnošću – kaže S. Švec Španjol.

M. Ćorić je rođena 1987. godine u Zadru gdje je 2006. završila školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala je 2017. godine u klasi Dragane Nuić-Vučković kao magistra slikarstva i profesorica likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru. Osim slikarstvom bavi se i umjetničkom fotografijom. Sudjelovala je na nekoliko likovnih kolonija i na dvadesetak skupnih međunarodnih izložbi u regiji kako sa svojim slikarskim tako i s fotografskim radovima.

Najznačajnije među njima su izložba 21. Minijature u Zaprešiću (2018.), 4. trijenale autoportreta „Pojam o sebi“ u Samoboru (2017.) i 15. izložba „Privatno i Javno“ (2017.) na kojoj je i osvojila nagradu za slikarstvo. Sa svojim fotografijama je sudjelovala na 3. Biennalu hrvatske mlade fotografije (2016./2017.), na 9. Rovinj Photodaysu gdje je osvojila 1. mjesto u kategoriji Akt/Tijelo (2016.), te na 1. Biennalu hrvatske mlade fotografije gdje je osvojila 3. mjesto odlukom žirija i 2. mjesto odlukom publike (2011./2012.).

Osim skupnih izložbi, imala je i nekoliko samostalnih izložbi od kojih je bitno spomenuti izložbe: „Umjetnost spaja“ u sklopu Festivala Treće Uho u Dubrovniku (2017.), izložbu „Nuić-Ćorić-Paponja“ u Tuzli (2017.), te samostalnu izložbu „Autoportreti“ u Kninu (2018.).