Petračić: Postupak Lane commerce netransparentan i lažljiv

Prilikom izrade Generalnog urbanističkog plana smo posebnu pažnju posvećivali lokaciji Hotela 'Korana'. Stoga smo i naveli da se za rekonstrukciju starog ili gradnju novog hotela mora propisati urbanističko-arhitektonski natječaj jer je to najbolji način iznalaženja vrsne arhitekture. No, taj natječaj nije proveden jer postoji očita sprega između poduzetnika i politike", kaže arhitekt Vladimir Petrović, izrađivač važećeg GUP-a

Autor: Marin Bakić

Nevjerojatno je koliko se ulagaču Nikoli Hanželu „gleda kroz prste“. Nije se reagiralo kada je počeo raditi svoj prvi objekt na Korani pa sada imamo to što imamo. Arhitektima je cilj projektirati objekte otvorene prema moru, jezeru ili rijeci, a ovdje imamo slučaj da se ograđuje zidom, što je dokaz kako Lana commerce ne namjerava uopće tamo graditi hotel – kaže nezavisan gradski vijećnik Davor Petračić, predvodnik Nezavisne liste „Naš Karlovac“ koja je u četvrtak u Knjižnici za mlade organizirala tribinu, takozvanu Gradsku razgovaraonicu, na temu izgradnje na lijevoj obali Korane u Karlovcu nakon što je Županija karlovačka izdala pozitivno rješenje ulagaču za izgradnju 195 metara dugog i dva i pol metra visokog zida.

„Ovaj zid nije uvjet za izgradnju hotela“, napominje Petračić.

  • Strašan je izostanak transparentnosti za najvredniju gradsku lokaciju. Kako je uopće izdana građevinska dozvola za gradnju hotela, ako nije riješen problem plavljenja – pita se Petračić.

Dodaje da se zid može izgraditi po pravilniku o jednostavnim građevinama, ali samo ako je taj zid usklađen s Generalnim urbanističkim planom.

  • Čitav postupak investitora je netransparentan i lažljiv – dodaje Petračić koji je iznio i kronologiju problema od prodaje derutnog Hotela „Korana“ do danas.

Smatra da se ulagaču pogoduje zbog njegove povezanosti s vlastima jer je jedan od najvećih donatora Hrvatske demokratske zajednice.

Arhitekt Vladimir Petrović, pripadnik Građanske inicijative „Spasimo Koranu“, uz Brankicu Petrović izrađivač i dalje važećeg GUP-a, također ističe da je namjeravana izgradnja zida protivna tom prostornom planu, pa tako i zakonu.

  • Prilikom izrade GUP-a smo posebnu pažnju posvećivali toj lokaciji. Stoga smo i naveli da se za rekonstrukciju starog ili gradnju novog hotela mora propisati urbanističko-arhitektonski natječaj jer je to najbolji način iznalaženja vrsne arhitekture. No, taj natječaj nije proveden jer postoji očita sprega između poduzetnika i politike – kaže Petrović.

B. Petrović, također pripadnica GI „Spasimo Koranu“ dodaje kako GUP onemogućuje bilo kakvu pojedinačnu gradnju bez natječaja.

– Gradsko vijeće je nedavno odlučilo mijenjati GUP, a moglo bi se dogoditi da se odredbe koje spominjemo uklone. Isto vrijedi i za prostor u Nazorovoj – veli Petrović.

„Hotel nije prodan dugo na licitaciji jer se zahtijevalo da se na toj lokaciji izgradi hotel, a to je veliko ulaganje“, dodaje Petračić.

  • No, onda smo našli „spasitelja“. Ponavljam, tamo je na djelu bespravna gradnja – napominje Petračić.

GI „Spasimo Koranu“ će, dok ne dobije dozvole Grada Karlovca za organizirano prikupljanje peticije na otvorenom, to činiti u izravnom kontaktu aktivista s građanima. Zainteresirani za potpisivanje peticije koja će se uručiti županu Damiru Jeliću, predsjedniku Županijske skupštine Ivanu Vučiću, gradonačelniku Damiru Mandiću i predsjedniku Gradskog vijeća Matiji Furaču, mogu to već sada inicijativu podržati potpisom u Paviljonu Katzler radnim danom od 9-13 te od 17-20 sati, a subotom od 9-13.