Osnovana Građanska inicijativa “Spasimo Koranu”

Pozivamo sve građane, neformalne grupe građana i organizacije da podrže ove zahtjeve i da se priključe inicijativi kako bismo osujetili namjere dodatnog skrnavljenja prostora koji ima emotivnu, urbanističku, krajobraznu i svaku drugu vrijednost za svakog Karlovčanina. Javnost je po pitanju arhitektonskih i urbanističkih rješenja na tom mjestu ignorirana i izigrana

Autor: Marin Bakić

Građanska inicijativa „Spasimo Koranu“, koja se oformila nakon saznanja da se na području nekadašnjeg Hotela „Korana“, u neposrednoj blizini obale rijeke, namjerava sagraditi zid visine dva i pol metra i dužine 195 metara te da je ulagaču Lana commerce u tu svrhu Karlovačka županija dala pozitivno rješenje, oštro se protivi takvoj namjeri ulagača i dodatnom narušavanju krajobraza koranske obale u središtu Karlovca.

GI će u zakonskom roku predati žalbu na spomenuto rješenje Karlovačke županije.

Od gradonačelnika Karlovca Damira Mandića i karlovačkog župana Damira Jelića, te predstavničkih vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini kao i od drugih institucija i službi zahtijevamo:

1. da se svim zakonskim sredstvima onemogući izgradnja zida na toj lokaciji

2. potpunu i preciznu informaciju o namjerama investitora, da se uopće transparentnije donose rješenja i odluke vezane uz obale Korane u Karlovcu te posebno da se na preglednom mrežnom mjestu objavi sva dokumentacija vezana za ulaganja na toj vrijednoj gradskoj lokaciji, kako ona prošla, tako i važeća.

3. da se za trajno arhitektonsko i urbanističko rješenje na toj lokaciji raspiše i provede arhitektonsko-urbanistički natječaj, kao što nalaže i Generalni urbanistički plan, jer je to najbolji način ostvarenja vrsne arhitekture

GI „Spasimo Koranu“ će te zahtjeve predati Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji zajedno s potpisima građana prikupljenih peticijom koju ćemo organizirano provoditi od sljedećeg tjedna, o čemu će javnost biti podrobnije obaviještena pravodobno.

Ujedno ćemo organizirati prosvjedna druženja te različite umjetničke programe na lijevoj obali Korane u Karlovcu, o čemu ćemo također pravodobno obavijestiti javnost.

Pozivamo sve građane, neformalne grupe građana i organizacije da podrže ove zahtjeve i da se priključe inicijativi kako bismo osujetili namjere dodatnog skrnavljenja prostora koji ima emotivnu, urbanističku, krajobraznu i svaku drugu vrijednost za svakog Karlovčanina. Javnost je po pitanju arhitektonskih i urbanističkih rješenja na tom mjestu ignorirana i izigrana.

GI „Spasimo Koranu“ će pozorno pratiti daljnja događanja, obavještavati javnost i na njih prikladno reagirati.
Smatramo da je javnost promišljeno zaobilažena u odlučivanju o toj lokaciji.

Dodatno pozivamo građane da tekstovima, starim ili novim fotografijama i video-sadržajima u kojima bi svjedočili što taj prostor za njih znači i iznijeli stav slažu li se s izgradnjom zida na Korani sudjeluju u radu Facebook stranice „Spasimo Koranu“. Materijale možete poslati na elektronsku poštu inicijative na adresi spasimokoranu@gmail.com ili putem Facebooka. Namjera je isticanjem važnosti te lokacije za svakog Karlovčanina utjecati na vlasti da ispune naše zahtjeve jer smo lica kampanje svi građani Karlovca.

Građansku inicijativu „Spasimo Koranu“ čine:

– Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac
– Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode
– Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka
– Antun Alegro
– Marin Bakić
– Tatjana Basar
– Oliver Bosanac
– Ines Curman
– Ivana Franciskovic Olrom
– Denis Frančišković
– Valentina Gambiroža
– Peđa Gvozdić
– Miroslav Katić
– Vladimir Lay
– Darko Lisac
– Dario Olrom
– Morana Rožman
– Brankica Petrović
– Vladimir Petrovic