Održane i posljednje dvije radionice o ratu i pomirenju

Projekt u sklopu kojeg su održane radionice u Zagrebu, Rijeci i Karlovcu je financiran od Europske unije u sklopu većeg projekta “Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u”

Autor: Marin Bakić

U četvrtak je, u prostoru RiHuba u Rijeci, održana druga radionica u nizu u sklopu projekta „Izgradnja mira: razgovori s mladima u Hrvatskoj o temama rata u 1990-ima, pomirenja i tranzicijske pravde” koju provodi Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, a sudjelovali su učenici Prirodoslovne i grafičke škole s profesorom Josipom Naglićem.

Dan kasnije održana je i treća, ujedno posljednja, radionica u Knjižnici za mlade u Karlovcu. Sudionici radionice bili su učenici Prirodoslovne škole Karlovac predvođeni profesorom Ivanom Stipetićem.

Europska unija

Na obje radionice sudionici su popunjavali upitnik sa ciljem da se prikupe informacije o njihovom znanju o temama Domovinskog rata, izvorima tog znanja, interesima i mišljenjima učenika o tim temama. Zatim, u glavnom dijelu radionice, učenici su izrađivali lutke od raznih tkanina, kreirali likove koje su zatim morali zalijepiti na fotografije vezane uz Domovinski rat. Time, učenike smo naveli da razmišljaju o temama rata, o postupanjima i osjećajima osoba koje se nalaze unutar ratnog sukoba. Na kraju, učenici su bili uključeni u diskusiju o temama rata, ali i pomirenja i tranzicijske pravde.

Projekt je financiran od Europske unije u sklopu većeg projekta “Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u”.

Zahvaljujemo se svim sudionicima i njihovim profesorima na interesu i velikom angažmanu na radionicama.