Održana prva radionica u sklopu projekta “Izgradnja mira”

U Kući ljudskih prava u Zagrebu o Domovinskom ratu, pomirenju i tranzicijskoj pravdi raspravljalo petnaestak učenica Gimnazije Lucijana Vranjanina

Autor: Miroslav Katić

U Kući ljudskih prava u Zagrebu u srijedu je održana prva od tri radionice u sklopu projekta “Izgradnja mira. Razgovori s mladima u Hrvatskoj o temama rata iz 1990-ih, pomirenja i tranzicijske pravde” kojeg provodi Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka.

Petnaestak učenika Gimnazije Lucijana Vranjanina je sudjelovalo tom prilikom raspravilo teme vezane uz Domovinski rat, pomirenje i tranzicijsku pravdu.

Projekt vrijednosti četiri tisuće eura, financiran sredstvima Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice u sklopu većeg projekta „Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regiji bivše Jugoslavije“ kojeg financijski omogućava Europska unija, podrazumijeva provedbe radionica u Zagrebu, Rijeci i Karlovcu s mladima od 15 do 18 godina starosti na kojima će se ispitati njihovo znanje i njihova percepcija ratnih zbivanja na području bivše Jugoslavije, te s kojima će se o tome raspraviti.

Europska unija

U Rijeci će se održati radionica 23. svibnja u RiHubu od 10 do 14 sati, a u Karlovcu u petak 24. svibnja u Knjižnici za mlade od, također 10 do 14.

Ukupno će u projektu sudjelovati će četrdesetak mladih srednjoškolaca s kojima će voditelji, korištenjem različitih metoda neformalnog učenja, razgovarati o različitim temama vezanima uz Domovinski rat, izgradnju mira i pomirenje.