Kako Mojsije ‘modulira’ četiri rijeke

Skoro sam i sam potpao pod dojam požrtvovnosti i na trenutak tiho zacmoljio da me nitko ne čuje kada je župan Damir Jelić onako dominantan, suveren i mlad izašao pred ekrane, odjeven u nekakvu poluvojnu uniformu i poslao nam poruke umirenja i utjehe, kao da je govorio svakom od nas ponaosob, pružio nam ruku i potapšao po ramenu – bilo je to nekakvo izvantjelesno iskustvo…

Autor: Davor Petračić

Kad nešto uporno i godinama krivo radiš, a prolaziš bez posljedica, onda to nije ništa drugo do li oprost prirode. Ona nikako da odluči, na našu sreću, u cijelosti prokazati svu bizarnost, neukost i nesposobnost vladajuće garniture u obrani od poplava. Mi Karlovčani imamo sreće jer je to vjerojatno zbog bliskosti s Bogom, gradonačelnika-vjeroučitelja i župana ortodoksnog  vjernika.

Koliko ćemo još samo puta morati gledati silne delegacije iz Vlade kako pohode Karlovac samo u doba poplave da bi se još jednom i iznova uvjerili da je Karlovac sve ugroženiji od poplava i da je samo pitanje koje jeseni ili proljeća će kiša padati neprekidno umjesto tri ili četiri dana pa da se svi mi Karlovčani nađemo sa gaćama u vodi.

Naši ih domaćini Damir Jelić i Damir Mandić rado primaju jer se onda mogu pokazati kao fletni dečki spremni gacati po blatu, koprcati se oko privremenih polupropusnih box barijera, sjesti u trošni drveni čamac, pokazati kako se vesla u Karlovcu na visokoj vodi  i uvjeravati visoke goste da je sve pod kontrolom a da oni eto svojim znanjem, vezama i sposobnošću uspijevaju kontrolirati visinu protjecanja vodotoka kroz Karlovac. Upravo kako  je to činio i Mojsije s morem kada je izvodio Židove iz stoljetnog ropstva Egipta.

Sve to kasnije, kada se ugase svjetla i kamere raznih televizija, završava na lijepoj večerici gdje se održi stranački sastanak i usput padnu dogovori i planovi kako ove poplave što bolje iskoristiti za popularizaciju stranke ne bi li se omogućio masovni priljev novih članova spremnih i preplivati Koranu kada je najviša, ako to netko iz stranačkog vodstva naredi.

A trajno rješavanje problema obrane od poplava?

Kakvo trajno rješenje? Ovako je bolje! Svake godine i to, ako Bog da, i dva puta pojavljivati se u nacionalnim medijima kao dvojac heroja bez kormilara župan-gradonačelnik trudeći se smirenim tonom naciji sitnog zuba objašnjavati da je sve pod kontrolom, da je eto, samo nekoliko kuća potonulo za razliku od prošle godine kada je potonulo nešto više kuća… a da oni rade grandiozan posao otkupljujući na tisuće katastarskih čestica, izrađuju tone projektne dokumentacije, podižući privremene nasipe po cijeni pravih, sve u svrhu obrane od poplava Karlovca.

Skoro sam i sam potpao pod dojam požrtvovnosti i na trenutak tiho zacmoljio da me nitko ne čuje kada je Jelić onako dominantan, suveren i mlad izašao pred ekrane, odjeven u nekakvu poluvojnu uniformu i poslao nam poruke umirenja i utjehe, kao da je govorio svakom od nas ponaosob, pružio nam ruku i potapšao po ramenu – bilo je to nekakvo izvantjelesno iskustvo…

Da, bio je to onaj osjećaj kad pomisliš, ma kakvi nasipi, ma neka poplavi cijeli grad, samo neka Jelić izađe pred kamere i svojim nespretnim rečenicama koje ništa ne znače kao ni od aktualnog ministra gospodarstva, povede naše misli u bolje sutra i da nam još jednom izgovori legendarnu rečenicu: „Upravo moduliramo tokove rijeka kroz Karlovac“

Kao da dvojac bez kormilara nije nikad čuo za pravo rješenje – brana i hidroelektrana Brodarci plus dovršenje kanala Kupa-Kupa plus izgradnja nasipa prema Donjoj Kupčini…..

Neka Karlovac živi vječno!