Vladajući za manju izlaznost na izborima

Stanarke i stanari Grabrika, zašto mislite da će se uvažiti vaši prijedlozi za ugodniji život u kvartu, ako ne dođe do promjena? Zašto mislite da se neće nastaviti politika koja favorizira isključivo svoje ljude, koja gura samo njihove polu-prijedloge, a ignorira vaše?

Autor: Dimitrije Birač

Javno smo kao Nezavisna lista “Za radnički Karlovac” upozorili 20. ožujka na veliku nelogičnost kod rasporeda biračkih mjesta u karlovačkoj gradskoj četvrti Grabrik. Stanarke i stanari svih stambenih zgrada u ulicama blizu Osnovne škole “Grabrik” – ne idu na glasanje u tu školu, nego skroz na kraju kvarta u prostor Vijeća Gradske četvrti (Branimirova 15).

Pritom smo naglasili još veću nelogičnost – stanarke i stanari na svom putu prema biračkom mjestu u Branimirovoj prolaze upravo pored škole!

Apelirali smo na predsjednicu Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) da istraži ove nelogičnosti i da zamijeni postojeći raspored biračkih mjesta. Konačno, istaknuli smo da ne smatramo da je sve ovo namjerno urađeno, ali da će se istina na kraju dana saznati. Ako je zaista riječ o omašci, o pogrešci, tada će revizija rasporeda biračkih mjesta biti urađena vrlo brzo, pa će onda i sam Grad pridonijeti povećanju izlaznosti svojih građana u Grabriku.

Ali smo isto tako naglasili da će stvari ostati iste, ako se radi o političkom manevru vladajuće stranke kako bi presudno utjecala na izlaznost stanarki i stanara Grabrika. Ovdje naglašavamo da postojeći raspored biračkih mjesta vrijedi isključivo za mjesne izbore. Za druge izbore određuje se samo jedno biračko mjesto, u školi Grabrik.

Nedavno smo dobili odgovor na naša pitanja, koji je, nažalost, potvrdio da nije riječ ni o kakvoj slučajnosti, nego baš o političkom manevru Hrvatske demokratske zajednice. Iz GIP-a su nam odgovorili da oni sami ne određuju biračka mjesta, a da GČ Grabrik (čitaj vladajuća stranka) nije predložila bilo kakvu promjenu.

Naravno ovo obrazloženje ne stoji jer u Odluci o postupku provođenja izbora za vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti (37. sjednica, 17.3.2009.) decidirano piše da „Izborno povjerenstvo određuje biračka mjesta“ (čl.23). I dalje u članku 25.: „Izborno povjerenstvo odredit će biračka mjesta…ovisno o prostornoj udaljenosti…“.

Ovo obrazloženje ne stoji jer ide i protiv zdravog razuma. Pa kome to može biti u interesu da stanarke i stanare koji žive blizu točke A pošalje na glasanje na točku B? Jasno, znamo kome je u interesu.

Zbog toga pozivamo stanarke i stanare Grabrika da u nedjelju 14. travnja izađu na mjesne izbore i da ustanu protiv sitnih manevara, protiv lukavosti i muljanja.

Stanarke i stanari Grabrika, zašto mislite da će se uvažiti vaši prijedlozi za ugodniji život u kvartu, ako ne dođe do promjena? Zašto mislite da se neće nastaviti politika koja favorizira isključivo svoje ljude, koja gura samo njihove polu-prijedloge, a ignorira vaše?

Pa vidite kakve sve poteze povlače da bi se velika većina vas odvukla od izbora, od glasanja – od promjene! Prave sve nas budalama!

Promjena za bolji Grabrik, za bolji Karlovac mora početi od mjesnih izbora.