Osnovano Društvo “POTROŠAČICA”

U EU je politika zaštite potrošača jedna od prioritetnih politika. Stoga je grupa potrošačica u Karlovcu osnovala udrugu koja će se baviti zaštitom ženskih prava

Autor: Ana Matan

Do 2018. godine zaštita potrošačica je postojala kao klub unutar Regionalne organizacije za zaštitu potrošača, a od rujna zaštitom potrošačica bavi se “POTROŠAČICA” – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske.

  • Na ideju osnivanja udruge koja će se baviti zaštitom potrošačica došli smo zato što se u velikoj želji za jednakošću ignorira različitost. Ne može se negirati drugačija građa tijela žene i muškarca, različitost djelovanja lijeka, različite bolesti. Neupitno je da žene drugačije pristupaju rješavanju problema i pronalaze drugačije rješenje za problemsko stablo, što je moguće da proizlazi iz roda, ali on se razvijao tri milijuna godina u kojem je mliječna žlijezda narasla dovoljno da bi dobila nosivi odjevni predmet zvan grudnjak – rekla je Ana Smoljak, predsjednica Društva “POTROŠAČICA”.

Sukladno zacrtanoj politici Republike Hrvatske, a vezano za članstvo u Europskoj uniji, gdje je politika zaštita potrošača jedna od prioritetnih, grupa potrošačica u Karlovcu, svjesna da je naziv „potrošač” postao generički naziv koji uključuje muškarce i žene, što je šteta za jedne i druge jer im onemogućava razvoj različitosti, odlučila dati svoj doprinos zaštiti ženskih prava, te je vjerujući u potporu jedinica regionalne i lokalne samouprave, kao i Vlade, osnovala Društvo “POTROŠAČICA”.

U Hrvatskoj, u EU, pa ni u svijetu ne postoji nijedna udruga za zaštitu potrošača žena (potrošačica). Osnivanje udruge je veliki korak naprijed u zaštiti ženskih prava, kao generalnog oblika zaštite ljudskih prava. Prema Statutu, udruga je nepolitička, nestranačka i nevladina organizacija građanki udruženih sa ciljem pružanja pomoći potrošačicama Hrvatske u zaštiti njihovih prava kao potrošačica, te poticanja prilagodbe hrvatskoga zakonodavstva standardima zaštite potrošača i potrošačica u razvijenim demokracijama.