Nelogičnosti u Grabriku – slučajnost ili taktika vladajućih?

Stanar iz Smičiklasove 21A do 2. biračkog mjesta (prostorija GČ Grabrik) treba hodati minimalno 720 do 730 metara. Iz iste zgrade, kad bi biračko mjesto bila škola Grabrik – udaljenost bi bila 140 do 150 metara. Dakle, četiri i pol puta manja

Autor: Dimitrije Birač

Izbori za vijeća karlovačkih gradskih četvrti i mjesnih odbora će se održati 14. travnja.

U tom kontekstu i poučeni iskustvom prošlih mjesnih izbora, nekoliko zabrinutih stanovnika Grabrika javilo mi je da postoji krupna nelogičnost u rasporedu biračkih mjesta, u odnosu na pripadajuće im ulice. Nakon razgovora s njima i nakon što sam bolje sagledao situaciju, zaključio sam da su ulice u Grabriku koje prostorno pripadaju biračkim mjestima u prostorijama Osnovne škole „Grabrik“, u stvarnosti pripojene biračkom mjestu u prostorijama Gradske četvrti Grabrik – što je skroz na drugom kraju kvarta.

Iz Rješenja o određivanju biračkih mjesta za izbore za vijeća mjesnih odbora/gradskih četvrti Karlovca (koji su se održali 12. travnja 2015.), što ga je donijelo Gradsko izborno povjerenstvo 26. ožujka 2015., vidi se, između ostaloga, i popis ulica za V. izbornu jedinicu.

IZBORNA JEDINICA V. GRABRIK

BIRAČKO MJESTO ULICE-NASELJA PROSTORIJE BIRAČKOG MJESTA
Kralja P. Krešimira IV, Kralja Zvonimira, Kneza Trpimira, Rudolfa TaclikaOŠ Grabrik, B. Kašića 15
B. Kašića, Smičiklasova 21 – 25 neparni, Senjska 1-63 neparni, Kneza Branimira, M. Vrhovcaprostorije GČ Grabrik, Branimirova 15

Kad se malo izračunaju udaljenosti, dobiju se ovi rezultati. Stanar iz Smičiklasove 21A do 2. biračkog mjesta (prostorija GČ Grabrik) treba hodati minimalno 720 do 730 metara. Iz iste zgrade, kad bi biračko mjesto bila škola Grabrik – udaljenost bi bila 140 do 150 metara. Dakle, četiri i pol puta manja!

I drugi primjer, udaljenost ulaza u zgradi Bartola Kašića 1, do pripadajućeg biračkog mjesta u Branimirovoj 15 iznosi 600 do 610 metara. Iz iste zgrade udaljenost do biračkog mjesta u školi Grabrik iznosi tek 115 metara. Ova bi udaljenost bila još i manja, više od pet puta!

S druge strane, ljude vjerojatno buni i sam naziv biračkog mjesta. Kad stanar iz Smičiklasove, Senjske ili Kašićeve ulice pročita naziv svog biračkog mjesta koje mu je odredilo Gradsko izborno povjerenstvo – on vidi „GČ Grabrik“. No, kako je njemu potpuno logično da da bira u školi Grabrik jer mu je pred ‘nosom’, on će vrlo lako zamijeniti „GČ“, s „OŠ“. U tom trenutku, ionako slabo zainteresiran za glasanje, prosječni će birač iz Grabrika sigurno odustati od glasanja – kad ga na licu mjesta upozore da on treba zapravo ići glasati 800 metara dalje!

Pritom treba naglasiti da ovo vrijedi samo za mjesne izbore, ne i za lokalne, na primjer. To se vidi iz ovog dokumenta – Rješenje o određivanju biračkih mjesta Grada Karlovca od 2. svibnja 2017. Ovdje se vrlo lijepo vidi da su sve ulice u Grabriku upućene na biračko mjesto OŠ Grabrik, točnije biračko mjesto broj 6, 7 i 8.

 

***

Nameće se pitanje cilja i motivacije ovakvog rasporeda. Ne tvrdim unaprijed da je ovo smišljeno i da je ovo politički manevar sa ciljem cementiranja niske izlaznosti. Činjenica jest da niska izlaznost izrazito pogoduje Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Činjenica jest da su vladajućima mjesni izbori vrlo bitni (i vrlo je loše što tu činjenicu gotovo nitko od oporbenih aktera nije prepoznao i dalje ne prepoznaje!) jer tako dobivaju aktiviste i lobiste koji na terenu rade dvije godine pripremajući situaciju za lokalne izbore.

Naravno, moguće da je zaista došlo do pogreške iz ranijih vremena, koju nitko nije bio primijetio. To je možda i vjerojatnije jer je teško zamisliti da netko formalizira paradoks gdje dio stanara koji glasa na biračkom mjestu u Branimirovoj 15, pritom prolazi pored birališta u školi Grabrik!

Dakle, ukoliko je točno da se ovakav raspored biračkih mjesta u Grabriku planira ostaviti i za ove izbore 14.4.2019., utoliko smatram da je to velika pogreška i da se taj raspored pod hitno mora revidirati.

Pa se još i ovim putem obraćam predsjednici Gradskog izbornog povjerenstva da GIP što prije revidira raspored ulica i biračkih mjesta u gradskoj četvrti Grabrik:

  • na način da sve ulice u blizini škole (B. Kašića, Smičiklasova 21 – 25 neparni, Senjska 1-63 neparni), zaključno do ulice Kralja Petra Krešimira IV, pripoji biračkom mjestu u prostorijama Osnovne škole Grabrik;
  • na način da sve ulice dalje od ulice Kralja Petra Krešimira IV (uključujući i nju), zaključno s Branimirovom ulicom pripoji biračkom mjestu u prostorijama Gradske četvrti Grabrik, Branimirova 15.
  • ili, na stranu sve, da oformi samo jedno biračko mjesto u školi Grabrik.

Želim napomenuti da su dio predstavnika stanara i sami stanari, koji su mi se obratili, vrlo nezadovoljni ovom situacijom. Ako ne dođe do promjene, svi zajedno bit ćemo prisiljeni reagirati. Kako do toga ne bi došlo, još jednom apeliram da se, u demokratskoj tradiciji, stvar riješi brzo i efikasno.

Konačno, ako je istina da se radi zaista o omaški, tada ne bi trebalo uopće biti problema, jer se pogreška vrlo lako ispravi. Ipak, ako se radi o političkom manevru, tada stvar poprima ozbiljne razmjere.