U srijedu izložba glazbenih ilustracija Igora Jurilja

„Ilustracije ove izložbe uključuju tek selekciju odabranih radova vezanih za glazbu i nadahnutih njome u trenucima rada u školi, odnosno pisanja o glazbi gdje ga najviše okupiraju ekspresivni i kontroverzni glazbenici upečatljive estetike. Od triptiha posvećenog Letu 3, Davida Bowiea do Britney Spears, izložba od radova nastalih od 2011. do 2018. podijeljena je u tri veća ciklusa – žuti, digitalni i marker ciklus“

Autor: Denis Mikšić

SpiKA, Igor Jurilj, Karlovac, 1. 2. 2018. Foto: Marin Bakić

Profesor engleskog jezika i povijesti te doktorand na studiju kroatistike Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s kojim smo lani spikali povodom izlaska njegova historiografskog djela o povijesti kinematografije u Karlovcu „Film od Zorin doma do Edisona. Recepcija filma i prvih karlovačkih kinematografa u lokalnoj periodici 1896.-1920.“, vraća se u Karlovac iz Istanbula u kojem živi i radi već godinama s izložbom glazbenih ilustracija.

Izložba njegovih crteža otvorit će se u srijedu u 19.30 sati u Centru za mlade Grabrik.

„Ilustracije ove izložbe uključuju tek selekciju odabranih radova vezanih za glazbu i nadahnutih njome u trenucima rada u školi, odnosno pisanja o glazbi gdje ga najviše okupiraju ekspresivni i kontroverzni glazbenici upečatljive estetike. Od triptiha posvećenog Letu 3, Davida Bowiea do Britney Spears, izložba od radova nastalih od 2011. do 2018. podijeljena je u tri veća ciklusa – žuti, digitalni i marker ciklus“, stoji u programskom letku.

„„Neprekidno pišući o glazbi, među stihovima pronalazi dovoljno slike da bi je pokušao ovjekovječiti, no identiteti glazbenika u vremenu kada smo vizualno stimulirani posebno provociraju kreativni impuls – pokušaj hvatanja onog što glazbene legende čini prepoznatljivima terapeutski je moment koji rezultira prvim ilustracijama“, dodaje se.

Tridesettrogodišnji Jurilj, koji je rođen u Doboju, da bi kao beba s roditeljima preselio u Vrsar, a naposljetku se skrasio u Karlovcu gdje maturira na Gimnaziji i aktivno djeluje kao član Kinokluba Karlovac, godinama djeluje i kao glazbeni novinar, poglavito na portalu Muzika.hr.

„Oduvijek ga fascinira ljudska potreba za nadogradnjom, što se odražava u njegovim likovima koji posjeduju jedinstvene osobine i kvalitete. Takvima vidi i glazbenike od najranije dobi. Po završetku srednje škole postaje glazbeni novinar stranice i zadire u svijet koji je dotad samo slušao i pokušao oslikati. Glazbeno novinarstvo prevaguje nad crtanjem koje stavlja na led gotovo cijelo desetljeće unutar kojeg se nakon magisterija, trbuhom za kruhom, nalazi na tursko-sirijskoj granici“, stoji u najavi izložbe.

Crtanju se vraća preseljenjem u Istanbul, jer, kako objašnjava, „grad na Bosporu i pragu starih civilizacija sa svojih gotovo 20 milijuna duša nepresušno je vrelo tekstura, boja, života, priča, tragedija i okusa“.

Svestrani Jurilj je i organizator festivala Bloomsday Croatia posvećenog irskom književniku Jamesu Joyceu. Na tom pulskom festivalu debitirala je i mlada glazbenica Aklea Neon koja će na otvorenju izložbe izvesti svoj singl „Da mi je“.