Dramskom studiju nagrada za poseban doprinos promicanju dramskog odgoja

"Danas Dramski studio nastavlja svoj uspješan stvaralački rad s djecom i mladima pod vodstvom redateljice i dramske pedagoginje Sanje Hrnjak, Berislavove učenice i naše članice koja je svojim osobnim i minucioznim umjetničkim i predanim radom, kazališnom estetikom, kreativnošću i izuzetnom motivacijskom sposobnošću tijekom posljednjeg desetljeća ostvarila niz kvalitetnih predstava izvođenih i obilato nagrađivanih na brojnim gostovanjima, festivalima i susretima u Hrvatskoj i širom Europe", argumentira povjerenstvo Hrvatskog centra za dramski odgoj

Autor: Denis Mikšić

Dramskom studiju Gradskog kazališta „Zorin dom“ dodijeljena je Nagrada za poseban doprinos promicanju dramskog odgoja i kazališnog stvaralaštva djece i mladih u Hrvatskoj i svijetu.

  • Dramski studio kontinuirano djeluje već punih 66 godina te predstavlja jednu od najstarijih ustanova dramskog i kazališnog odgoja u Hrvatskoj. Pod vodstvom svog dugogodišnjeg redatelja i voditelja Berislava Frkića, Dramski studio je odigrao značajnu ulogu ne samo u neposrednoj sredini u kojoj djeluje, nego i u širim državnim te međunarodnim razmjerima, kao sjedište tadašnjeg jugoslavenskog centra Međunarodnog udruženja kazališta za djecu i mlade (ASSITEJ), u čijem je osnivanju 1965. zajedno sa Zvjezdanom Ladikom sudjelovao i Frkić. Ugled i visoke ocjene svoga djelovanja Dramski studio je prije svega zaslužio dramsko-pedagoškim i stvaralačkim kazališnim radom s djecom i mladima čija je kvaliteta prepoznata i potvrđena brojnim nastupima i nagradama na uglednim domaćim i međunarodnim festivalima – stoji u odluci Povjerenstva Hrvatskog centra za dramski odgoj kojeg čine pulski pedagog Aleksandar Benčić, sisački glumac i pedagog Nebojša Borojević te zagrebački dramski pedagog Vlado Krušić.

„Pod Berislavovim vodstvom Dramski studio nije prekinuo rad ni u najtežim godinama rata kada se doslovno pod granatama, u vrijeme najžešćih napada na Karlovac u podrumskim prostorijama svog granatiranog kazališta, stvarao proturatni mjuzikl “Peace Child”. Svakom probom i svakim svojim nastupom, mladi kazalištarci pobjeđivali su bezumlje rata. Doslovno iz podruma, glas urbane kulture progovorio je na pet jezika na pozornicama širom Europe“, stoji dalje u obrazloženju nagrade.

  • Poslije rata karlovački se Dramski studio odmah uključuje u nova kretanja i nastojanja u području dramskog i kazališnog rada s mladima pa tako Berislav postaje jedan od prvih članova HCDO-a gdje sve do smrti 2006. godine obnaša dužnost člana Komisije za dodjelu stručnih zvanja. Danas Dramski studio nastavlja svoj uspješan stvaralački rad s djecom i mladima pod vodstvom redateljice i dramske pedagoginje Sanje Hrnjak, Berislavove učenice i naše članice koja je svojim osobnim i minucioznim umjetničkim i predanim radom, kazališnom estetikom, kreativnošću i izuzetnom motivacijskom sposobnošću tijekom posljednjeg desetljeća ostvarila niz kvalitetnih predstava izvođenih i obilato nagrađivanih na brojnim gostovanjima, festivalima i susretima u Hrvatskoj i širom Europe. Njezino djelovanje vrhunac doživljava upravo u prošloj godini nastupom Dramskog studija na svečanom otvaranju Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku te nastupom na najznačajnijem Svjetskom festivalu dječjeg kazališta u Lingenu u Njemačkoj. Pored ovih postignuća, Dramski je studio, pod vodstvom kolegice Sanje, odgojio nekoliko nadarenih glumačkih generacija iz kojih se niz pojedinaca opredijelio za kazalište kao svoje zanimanje te uspješno studiraju na akademijama u Zagrebu i Osijeku. No i oni članovi Dramskog studija koji se nisu opredijelili za kazališnu profesiju, uvijek ističu da su upravo zahvaljujući dramskom odgoju i iskustvu nastupa na sceni postigli uspjehe u svojim profesijama. Konačno, kao važan doprinos kazališnoj kulturi okružja u kojem djeluju, treba istaknuti ulogu Dramskog studija u odgoju mlade kazališne publike koja već niz godina organizirano i sustavno prati njihove predstave – argumentira Povjerenstvo HCDO-a koje nagrade dodjeljuje od 2009. godine.