U petak predstavljanje romana “Akustika tišine”

Treće je to djelo atletičarke, novinarke i književnice Tajane Obradović

Autor: Denis Mikšić

U petak u Knjižnici za mlade, u organizaciji Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ i u okviru programa „Mjesec hrvatske knjige 2018.“ gostuje književnica Tajana Obradović koja će predstaviti svoj posljednji roman „Akustika tišine“.

Objavljen je lani u nakladi kuće Funditus, a predstavlja obiteljsku sagu i psihološki triler.

  • Teško je pobrojiti sve problemske sklopove i metafore što ih rastvara, otvara i zatvara roman „Akustika tišine“. Naći ćemo se na skliskom terenu međusobnih obiteljskih nerazumijevanja, pa i patologije. Sudariti se s nestankom ljubavi i braka, kao i patrijarhalno-primitivnim obrascima ponašanja. Uroniti u jezive slike jednoga nedavnog razdoblja kad je imati „pogrešno prezime“ moglo značiti kraj prijateljstava, ljubavi, snova, pa i života kao takvog. I zakoračiti iza zidova psihijatrijske ustanove u kojoj glavna junakinja, Nora, prisilno boravi s prišivenom dijagnozom. Kad se njezina svakodnevica i sjećanja, pomiješana s hrpom nepotrebnih medikamenata, razliju pred nama kao znakovita i optužujuća bujica, ostat ćemo bez teksta. I glasno navijati da se konačno izbori za sebe i vlastiti komadićak života. I da joj netko napokon pomogne. Je li kasno za to – pita Jagna Pogačnik, književna kritičarka i prevoditeljica, u ocjeni romana.

Zagrepčanka T. Obradović je rođena 1971. godine. U rodnom gradu, na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, 1995. godine je diplomirala novinarstvo. Postigla je uspješnu karijeru kao atletičarka te novinarka i urednica u sportskim publikacijama. Do 2004. godine bila je zamjenica generalnog direktora zadužena za sektor nakladništva u Zri-športu, a trenutačno je programska direktorica u Funditusu. Članica je komisije Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora za informiranje i izdavačku djelatnost.

Prozu objavljuje od 2011., u tjednicima i književnim časopisima i na Trećem programu Hrvatskog radija.

Prije „Akustike tišine“ objavila je dva romana – „Cybersex. Čarobna šuma“ 2011. godine i „Onda znaš kako stvari stoje“ 2013., sve kod istog izdavača.