Portreti: Toma brijač

Talenta ima, a ljubavi spram svog zanata mu ne nedostaje. Zidove njegove brijačnice trenutno krase fotografije raznih frizura, uglavnom njegovih uradaka. Ulaže mnogo truda u promociju brijačko-frizerskog zanata, a njegova je inicijativa i prvi izbor za najbolju bradu i brkove Karlovca. Festival je održan pod pokroviteljstvom ceha karlovačkih frizera a Pudina je bio „dirigent frizerskog orkestra“. Štoviše, događaj je imao humanitarni karakter. U sklopu akcije Movembera dali su podršku Udruzi „Hrvatska liga protiv raka“ koja u studenom provodi niz kampanja podrške, edukacije i potpore borbi protiv raka prostate

Autor: Marijan Bakić

Tomislav Pudina. Izvor: privatna arhiva

Kažu da je za vrhunske rezultate potrebno jedan posto talenta i 99 posto vježbe. Nismo sigurni možemo li se u potpunosti složiti s iznesenim brojevima, no znamo da je karlovačka zvijezda Tomislav Pudina, odličan frizer, brijač i zaljubljenik u svoj zanat.

Po narodnoj izreci koja kaže da „jabuka ne pada daleko od stabla“ potvrđuje da je Toma druga generacija brijača iz obitelji Pudina. Nadaleko poznat brijač u Karlovcu bio je otac Dragutin – Braco Pudina koji je toliko bio zaluđen šišanjem da je u slobodno vrijeme kao predsjednik Nogometnog kluba „Ilovac“ kosio travu na domaćem terenu. Drugima je to bilo zabranjeno raditi jer ne bi tako profesionalno znali pokositi travu. U brijačnici „Kod Dragota“ na kružnom toku brijački zanat izučila su Dragina djeca – Natali i Tomislav. Taj lokal danas vodi kćerka, bivša atletičarka, koja se udala za nogometaša, golmana Nogometnog kluba „Karlovac“ i NK „Ilovac“ Marija Skočibušića.

Nije ni Toma „operiran“ od sporta. Bavio se veslanjem, igrao je nogomet i bio neuspjeli tekvondaš. Sin Karlo je trenutno igrač „kanarinaca“ iz Ilovačke šume. Toma, vlasnik brijačkog salona u Grabriku, sakuplja šalove raznih sportskih klubova koji su do nedavno krasili zidove njegova lokala. Do sada ih je prikupio više od dvije stotine. Svakodnevno prati sport, a sa stanjem u karlovačkom sportu upoznat je skoro bolje nego oni u Karlovačkoj sportskoj zajednici.

  • Rukomet je perjanica karlovačkog sporta i zaslužuje bolji tretman. Nogomet i košarka su nam nažalost na niskim granama i ne vidim kako i kad će se ponovno uzdići. Posebno mi je žao za NK „Karlovac“ koji iduće godine obilježava stotinu godina od osnutka – Karlovački zaljubljenici u nogomet zaslužuju bolji rang natjecanja od sadašnjega – ističe Pudina.

Prije petnaestak godina odlučio je samostalno otići u brijačke vode pa je otvorio vlastiti brijački salon za muške- U dobra stara vremena u brijačnici „Kod Dragota“, poput meštra iz Velog Mista, sjedilo se i čekalo na red te za to vrijeme raspravljalo o svemu i svačemu a najčešće sportu i politici. Zašto tako nije u u Grabriku, zapitali smo vlasnika.

  • Danas su neka druga vremena, modernizirali smo se – odgovara kroz smijeh i dodaje da politika neće u njegovu butigu.

Talenta ima, a ljubavi spram svog zanata mu ne nedostaje. Zidove njegove brijačnice trenutno krase fotografije raznih frizura, uglavnom njegovih uradaka. Ulaže mnogo truda u promociju brijačko-frizerskog zanata, a njegova je inicijativa i prvi izbor za najbolju bradu i brkove Karlovca. Festival je održan pod pokroviteljstvom Ceha karlovačkih frizera a Pudina je bio „dirigent frizerskog orkestra“. Štoviše, događaj je imao humanitarni karakter. U sklopu akcije Movembera dali su podršku Udruzi „Hrvatska liga protiv raka“ koja u studenom provodi niz kampanja podrške, edukacije i potpore borbi protiv raka prostate.

Osebujni meštar Toma je tom organizacijom probudio rad ceha karlovačkih frizera vrativši ih u središte zbivanja i javnosti. Dirigent sličnih obrtničkih aktivnosti u gradu ne odustaje od svog sna. Želi da izbor najbolje brade i brkova postane karlovačka tradicija.

– Ove godine smo imali više od dvadeset kandidata za izbor najbolje brade i brkova. Odazvao se i velik broj građana, uglavnom mladih, koji su sa zanimanjem došli vidjeti naš prvi takav izbor. Zahvaljujem se i svim medijima koji su prepoznali naš trud i korektno popratili taj događaj – kaže.

„Oduvijek maštam o tome da bi trebalo više okupiti i organizirati naš ceh frizera. I ne samo naš, svaki ceh u okviru obrtništva trebao bi raditi na promociji svog zanata. Nastojimo sudjelovati na svim događajima iz programa Grada. Redoviti smo sudionici Obrtničkog sajma, a ova zadnja organizacije je samo jedna od naših godišnjih aktivnosti koju ćemo nastojati održati. Ove se godine planiramo uključiti još i u program Adventa u Karlovcu, a u planu nam je i ženska revija frizura“, dodaje.

Svako zvanje. pa i ovo traži puno odricanja, volje i ljubavi, vezano je srcem pa tako i naš sugovornik u njemu vidi budućnost, ne samo svoju već i brojnih kolegica i kolega. Vjeruje da će zahvaljujući tom zalaganju i upornosti frizersko-brijački zanat biti još cjenjeniji i da će više mladih krenuti u nove izazove osvajanja medalja na brojnim sličnim natjecanjima frizera u Hrvatskoj, a od nedavno i u Karlovcu.

– Kao i u svemu u životu tako i ovdje potrebno je puno napora i jako puno strpljenja da bi se postiglo ono što želimo – kaže Pudina koji poručuje mladima da vjeruju u sebe, u ono što rade i vole.

Pa ipak, uvijek nekako uspijeva pronaći slobodne trenutke za prijatelje, ali i za mnoge druge aktivnosti. Tako je sinoć sa sinom Karlom uspio otići i na Supertalent podržati Karlovčanku Blanku u plesu. Otac dvaju sinova i kćerke ne odustaje od svojih ciljeva, dolazi sveti Nikola, Božić, a posebno se priprema za fašnik gdje ćemo zasigurno opet čuti za neku novu ludu ideju i dogodovštinu iz radionice meštra Tome opčinjenog pokladama.

izvor: KAportal