Otvoren fotografski natječaj “Ellie on the Road”

Traje do 12. studenog. Na njega se mogu prijaviti djeca i mladi s fotografskim fotografijama koje tematiziraju jedan ili više temeljnih pojmova Opće deklaradije o pravima čovjeka – dom, sigurnost, privatnost, obrazovanje, rad, solidarnost, odgovornost, kultura, kreativnost, život, jednakost, dostojanstvo i sloboda

Autor: Denis Mikšić

Povodom 70. obljetnice Opće deklaracije o pravima čovjeka, Zaklada za ljudska prava i solidarnost „SOLIDARNA“ provodi kreativni projekt „Ellie on the Road“ imenovan po prvoj dami Sjedinjenih Država Eleanor Roosevelt, predsjednici prvog Odbora za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

  • Projekt se sastoji od tematskog foto natječaja za mlade iz čega će nastati digitalna foto čitanka u formi tematske web stranice i putujuća foto izložba s popratnim kulturnim programom u nizu zainteresiranih gradova i općina, s naglaskom na one sredine koje se suočavaju s razvojnim problemima – najavljuje Ivan Blažević, tajnik Zaklade „SOLIDARNA“.

Ujedno se organizira putujuća izložba koja će za sada gostovati u Daruvaru, Gunji, Krnjaku, Sisku i Zagrebu tijekom studenog i prosinca.

Fotografski natječaj je otvoren do 12. studenog. Na njega se mogu prijaviti djeca i mladi s autorskim fotografijama koje tematiziraju jedan ili više temeljnih pojmova Opće deklaradije o pravima čovjeka – dom, sigurnost, privatnost, obrazovanje, rad, solidarnost, odgovornost, kultura, kreativnost, život, jednakost, dostojanstvo i sloboda.

  • Od pristiglih fotografija stručni fotografski žiri odabrati će najbolje od kojih će se napraviti putujuća izložba koju interaktivno želimo pokazati što više mladih širom Hrvatkse. Za tri najbolje fotografije osigurali smo vrijedne nagrade – kaže Blažević i dodaje da će u svakom gradu povodom otvorenja izložbe biti organiziran i popratni kulturno-obrazovni program u suradnji sa školama, udrugama i kulturnim ustanovama.

Projekt financijski podržavaju Veleposlanstvo Sjedinjenih Država i Atlantic grupa.

SOLIDARNA ima za cilj jačanje autonomije i solidarnosti građanskog djelovanja a autonomije i solidarnosti građanskog djelovanja na smanjenju nejednakosti i širenju prostora prava i sloboda u svim sferama hrvatskog društva.

“Vrijednosti na kojima Zaklada SOLIDARNA temelji svoje djelovanje su poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda, solidarnost, socioekonomska pravda, antifašizam, nenasilje, uključivost, uvažavanje različitosti, rodna ravnopravnost i izražavanje, sloboda izbora i izražavanja, te očuvanje prirodnih i kulturnih dobara. Zakladnici SOLIDARNE vjeruju kako promocija i zaštita svih razina ljudskih prava – od temeljnih sloboda izražavanja, okupljanja i udruživanja do prava na rad, dom, zdrav okoliš i javna dobra – zahtijeva trajan napor, kreativnost i otpornost na sve vrste pritiska. Stoga je njegovanje domaće filantropije za ljudska prava nužno potrebno i predstavlja test demokratske kulture u Hrvatskoj”, objašnjavaju u toj zakladi.