U Karlovcu svira Jole, u Kamanju Matija svira Arsena

"Od ruralne fešte želimo napraviti nešto što neće privući samo lokalno stanovništvo, nego i posjetitelje, posebno iz razloga što nas je u Kamanju malo, a turizam želimo razvijati. Pozivamo Karlovčane koji imaju drugačiji ukus od onoga koji se nudi na Danima piva da dođu, jer provincija nije mjesto, nego stanje uma", poručuje Damir Mateljan, načelnik ove pokupske pogranične općine u Karlovačkoj županiji, koje će svoj dan, već treću godinu zaredom, proslaviti organizacijom festivala DOK koji se održava u petak, subotu i nedjelju

Autor: Denis Mikšić

Nikola Vukmanić, Damir Mateljan, Vesna Horvat, Karlovac, 4. 9. 2018. Foto Marin Bakić

Od ruralne fešte želimo napraviti nešto što neće privući samo lokalno stanovništvo, nego i posjetitelje, posebno iz razloga što nas je u Kamanju malo, a turizam želimo razvijati. Pozivamo Karlovčane koji imaju drugačiji ukus od onoga koji se nudi na Danima piva da dođu u Kamanje, jer provincija nije mjesto, nego stanje uma – poručuje Damir Mateljan, načelnik ove pokupske pogranične općine u Karlovačkoj županiji, koje će svoj dan, već treću godinu zaredom, proslaviti organizacijom festivala DOK koji se održava u petak, subotu i nedjelju.

„Uspjeli smo pronalaskom sinergije između suvremene i tradicijske kulture osmisliti svima zanimljive sadržaje. Naš festival je festival dobre volje za ljude dobre volje, a to prije svega znači da su otvoreni za nešto novo. Na neopterećen način nudimo umjetnički sadržaj“, pojašnjava producent festivala Nikola Vukmanić.

U Karlovcu su u utorak predstavili festival. DOK nudi glazbu, rekreaciju, predstave, performanse i, kako kažu organizatori, „staru dobru pučku zabavu“.

Festival počinje u petak na platou špilje Vrlovka u 15 sati nordijskim hodanjem i svirkom ljudskog džuboksa Boba Milana u 15.30. Na istom mjestu će u 20 sati nastupiti najslavniji hrvatski džez pijanist Matija Dedić koncertom „Matija svira Arsena“, kako se zove i najprodavaniji album u Hrvatskoj prošle godine, odnosno davanjem počasti svom ocu Arsenu Dediću i njegovim evergrinima, nakon čega će DJ Dabi rasplesati posjetitelje na disko večeri.

  • Dok će u Karlovcu zabavljati Jole, prisjetit ćemo se u Kamanju Arsena u interpretaciji njegova sina, najpoznatijeg hrvatskog džez pijanista – ističe Vukmanić.

Na mjestu gdje će obiteljskoj-poljoprivredna gospodarstva predstavljati za čitavog festivala svoje proizvode odigrat će se u subotu s početkom u 11 sati predstava za djecu „Kraljevna na zrnu graška“, a sat kasnije će se otvoriti besplatni napuhanko-igraonica za djecu. U središtu mjesta, odakle u 15 sati počinje biciklijada, će hrvatski kazališni redatelj, kvizaš i disk-džokej Mario Kovač puštati glazbu od podneva, a na školskom igralištu s početkom u 16 sati nastupaju animatori za djecu u programu „Kamaniranje i cirkusiranje“. Već tradicionalna atletska utrka na 10.000 metara započinje u središtu mjesta u 18 sati, a u 19.30 predstava „Krležine šetnje“ Kovača i Nikše Marinovića. U 20.30 sati nastupa poznata hrvatska pjevačica Maja Posavec, nekadašnja pjevačica grupe Detour, a u 22 sata legendarni pank-rokeri Psihomodo pop koji obilježavaju ove godine 30 godina od albuma prvijenca “Godina zmaja”, nakon čega nastupa najpoznatiji karlovački cover sastav The Nipples.

Na sam Dan Općine, u nedjelju 9. rujna, u 12 sati se održava predstava za djecu „Živ, živ, živ“ kada u OPG kutku počinje i nastup Boba Milana, a u središtu mjesta Tip-top band predvođen radijskim voditeljem Damirom Dadom Valentom koji će upriličiti i stand-up program. I dalje će se najmlađi moći igrati na napuhanku, ali će ih od podneva, kao i ostale posjetitelje, animirati klaunovi iz kolektiva Diva sportiva i Vivo sportivo. U 15 sati na središnjoj pozornici sa svojim gostima nastupa Kulturno-umjetničko društvo Kamanje, nakon čega se nastavlja zabava do kasno u noć nastupom Mistik benda u 18 sati i Zrinke Posavec, vrhunske hrvatske etno pjevačice, u OPG kutku s početkom u 19 sati.

  • Renomirani suvremeni hrvatski umjetnici Predrag Todorović, Daniel Kovač i Siniša Labrović sudjeluju u stvaranju ambijenta festivala – otkriva Vukmanić, a Mateljan da je posjetiteljima omogućeno razgledavanje uz stručno vodstvo špilje Vrlovka – u petak će biti otvorena od 18 do 21 sat, u subotu od 17 do 20 sati, a u nedjelju od 13 do 16 sati.