U Galeriji Zilik izlaže Lonac

Završio je Zagrebačku umjetničku gimnaziju, a 2013. je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Do sada je izlagao na tri samostalne izložbe, a posljednja je postavljena u Galeriji Think Space u Los Angelesu. Njegovi murali krase Zagreb, Rijeka, Osijek, Dubrovnik, Sisak, Bol, Koprivnicu, Cassino, Grenoble u Francuskoj, Nanxian, New York, West Palm Beach, Sarajevo, Banja Luku, Boras, Leiriu u Portugalu, Bristol i Blackpool

Autor: Denis Mikšić

U četvrtak u 19 sati u Galeriji Zilik u Karlovcu otvara se samostalna izložba hrvatskog vizualnog umjetnika Lonca.

Izložbu će otvoriti ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor“ Nataša Horvat, a prigodnu riječ će održati i kustosica izložbe i izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol, dok će polaznici Glazbene škole Karlovac izvesti nekoliko skladbi.

  • Poznat po veličanstvenim muralima diljem svijeta, Lonac će se predstaviti karlovačkoj publici posve novim, dosada neizlaganim, ciklusom crteža intimnog formata koji je nastao u proteklih nekoliko mjeseci. Ciklus broji oko dvadesetak crteža. Za razliku od murala, protagonisti na površini papira nisu umjetniku poznata lica, nego anonimni likovi zabilježeni u prolazu. Crteži su studije spontanih situacija i nepoznatih ljudi nastale crnom i bijelom tintom na toniranom papiru. Umjetnik ljude često prikazuje iz profila ili s leđa, zaokupljene u svojoj priči i svojem svijetu bez intruzije ili nametanja vlastite prisutnosti. Iako je novi ciklus radova nastao u ateljeu, on je temom vezan uz život ulice odnosno bilježi puls gradskog života tijekom ljetnih mjeseci – kaže S. Švec Španjol i dodaje da je Lonac stvorio vizualni dnevnik ljeta u gradu prikazujući kroz svakodnevne scene sve aspekte gradskog života.

„Bez umotavanja, uljepšavanja ili maskiranja neprimjerenih scena, ciklus crteža predstavlja srž i sukus grada“, nastavlja S. Švec Španjol.

  • Lonac je grad prikazao onakvim kakvim uistinu jest, bilježeći pritom situacije s kojima se možemo poistovjetiti, jer smo ih većinu i sami doživjeli. Na koncu se postavlja pitanje naše svjesnosti o svijetu koji nas okružuje, a ona ovisi o obujmu i intenzitetu kojim ga doživljavamo – dodaje S. Švec Španjol.

Lonac je završio Zagrebačku umjetničku gimnaziju, a 2013. je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Do sada je izlagao na tri samostalne izložbe, a posljednja je postavljena u Galeriji Think Space u Los Angelesu. Njegovi murali krase Zagreb, Rijeka, Osijek, Dubrovnik, Sisak, Bol, Koprivnicu, Cassino, Grenoble u Francuskoj, Nanxian, New York, West Palm Beach, Sarajevo, Banja Luku, Boras, Leiriu u Portugalu, Bristol i Blackpool.