Intervju, Goran Ilić: Dovodimo glazbenike svjetskog značaja

"Posljednjeg dana festivala nastupa Renaud Garcia-Fons, jedno od najvećih imena u džezu posljednjih dvadesetak godina. Virtuoz je na kontrabasu, a glazba mu je pitka i protočna, prilično prilagođena našem mentalitetu, jer se u njoj osjeća utjecaj Balkana i, šire, Mediterana. Svake godine bismo htjeli imati jednog svjetskog majstora takvog kalibra kako bismo na sceni popunili praznine na hrvatskoj džez sceni. Imamo dovoljno iskustva i dovoljno smo produkcijski stasali da možemo udovoljiti bilo kojem izazovu, a nadamo se da će pozitivan trend financijske potpore opstati

Autor: Denis Mikšić

Goran Ilić, Karlovac, 17. 7. 2018. Foto: Marin Bakić

U organizaciji Udruge Orpheus se i ove godine održava Međunarodni etno jazz festival u Karlovcu, što je povod za razgovor s umjetničkim voditeljem i glazbenikom Goranom Ilićem.

Što ste pripremili za 12. izdanje festivala?

 • Tri odlična koncerta. Ako ćemo imati sreće s vremenom, održat će se na Starom gradu Dubovcu.

Gdje će se održati u slučaju nevremena?

 • U Gradskom kazalištu „Zorin dom“. Svi sastavi koji će nastupiti su međunarodni. Zanimljiv je Astrid Kuljanić Transatlantic Exploration Company koji će nastupiti u petak s početkom u 21 sat. Astrid je magistrirala pjevanje na Manhattan School of Music i odlučila je nastaviti karijeru u Sjedinjenim Državama. Izvode skladbe različitog melosa, pa i kvarnerskog. Bit će zanimljivo vidjeti kako članovi njezinog sastava, Latinoamerikanci i Amerikanci, to izvode, intrigantan je to spoj.

Živi u New Yorku?

 • Da, njezin bend je iz New Yorka, no jedan član sastava je iz Brazila, drugi iz Seattlea… Astrid je imala vrlo uspješan koncert u Carnegie Hallu, jednoj od najčuvenijih koncertnih dvorana na svijetu. Drugog dana festivala, u subotu s početkom u 21 sat, nastupa Zvjezdan Ružić Sextet. Jazz pijanist i skladatelj iz Rijeke, po kojemu se zove ovaj sastav, je snimio dva albuma, a na svakom je jedna pjesma nagrađena Porinom za najbolju džez skladbu. Riječ je o hrvatsko-slovenskom sastavu u usponu, kojeg dobro prihvaćaju publika i kritika. Takav bend na našoj sceni do sada nije postojao – miješaju hrvatsku etno glazbu s tradicionalnim američkim džezom. Posljednjeg dana festivala, također s početkom u 21 sat, nastupa Renaud Garcia-Fons, jedno od najvećih imena u džezu posljednjih dvadesetak godina. Virtuoz je na kontrabasu, a glazba mu je pitka i protočna, prilično prilagođena našem mentalitetu, jer se u njoj osjeća utjecaj Balkana i, šire, Mediterana. Nastupa s harmonikašem i glazbenikom na vibrafonu i udaraljkama.

Prošle godine je festival održan u atriju Veleučilišta u Karlovcu. Zašto mijenjate lokacije?

 • Lani je to bilo zbog spleta okolnosti, no barem smo testirali kako taj prostor funkcionira. Nije isključeno da ćemo i dalke koristiti atrij Veleučilišta, jer se pokazao dobrim prostorom. No, Stari grad uređeni zamak sjajne akustike i ambijenta u kojemu glazbenici vole svirati, a i publika voli doći tamo. Želimo ujedno propagirati karlovačke vrijednosti kao što je zamak na Dubovcu koji odnedavno nudi i ugostiteljsku ponudu.

S kojim produkcijskim izazovima se susrećete?

 • Srećom, najviše se odnose na razglas i rasvjetu. Imamo sjajnu tvrtku s kojom surađujemo – Big Sound iz Zagreba. Oni su među našim vodećima majstorima zvuka i rasvjete i mogu odgovoriti bilo kojem izazovu.

Jeste li zadovoljni financijskom podrškom institucija?

 • Ove godine su zapuhali novi vjetrovi i popravilo se financiranje, što je ohrabrujuće. Odvojilo se iz državnog proračuna više novca za kulturu, što se osjetilo i na financiranju našeg festivala. Regionalna i lokalna zajednica su također uspjeli malo više nego ranije izdvojiti sredstva za organizaciju festivala, a moram posebno istaknuti našeg novog sponzora Raiffeisen Banku koja je omogućila ovu razinu produkcije.

Ulaznice su skuplje no lani?

 • Jesu, zato što su troškovi koncerta Garcie-Fonsa visoki. Nemamo ambiciju povećavati cijenu ulaza u budućnosti, no ako imamo kao izvođača najboljeg džezista na svijetu, mislim da je cijena opravdana. To je poseban događaj. Drugi put nastupa u Hrvatskoj, ove godine će samo jednom.

Možete li ocijeniti razvoj publike u Karlovcu tijekom ovih 12 godina?

 • Primjećuje se da se povećala baza posjetitelja. Uvijek je kod našeg festivala bilo dobro jest što je mnogo ljubitelja džeza izvan Karlovca. Ne bavimo se turizmom, no logično je da radimo i kulturno-turistički događaj, ako festival organiziramo na lokacijama poput Starog grada Dubovca. Posjetitelji iz ostalih dijelova Hrvatske i iz inozemstva vole dolaziti na naš festival.

Koji su izazovi za 13. izdanje?

 • Želja mi je popuniti prazninu na hrvatskoj sceni. Imamo dosta džez festivala, no dobar dio vrhunskih izvođača je zaobiđen. Svake godine bismo htjeli imati jednog svjetskog majstora kalibra Garcie-Fonsa kako bismo na sceni popunili te praznine. Imamo dovoljno iskustva i dovoljno smo produkcijski stasali da možemo udovoljiti bilo kojem izazovu, a nadamo se da će pozitivan trend financijske potpore opstati.

Koga biste konkretno voljeli još dovesti u Karlovac?

 • Mnogo je glazbenika o kojima razmišljamo, ali ne one koji su dolazili često, jer želimo biti inventivni, promovirati suvremenu glazbu.

Ove godine ne nastupate?

 • Vrlo je naporno organizirati i nastupati istovremeno. U svojim sam nastupima nastojao promovirati ono čime se bavim i dodati zabavnu dimenziju festivalu. Ove godine jednostavno ne nastupamo.

Ne nastupa ove godine niti stalni gost festivala gitarist Ratko Zjača?

 • Nastupati će zasigurno u budućnosti. Uz njegovu pomoć smo dobili gostovanja odličnih sastava, dobitnike nagrade Grammy… Veliki je prijatelj festivala i podigao ga je na veću razinu. Album kojeg je snimio s vrhunskim glazbenicima ove godine je odlično prihvaćen, no slično je predstavio prošle godine na našem festivalu, pa se sad ne bismo ponavljali. Radi vrlo vrijedne projekte.