Vibrabox predstavljen na Maloj sceni Hrvatskog doma u Karlovcu

Smisao projekta je da publika čuje bendove iz drugih dijelova države i potom sama filtrira što želi slušati. Materijali se skidaju iz nosača zvuka u visokoj kvaliteti i emitiraju putem malog Raspberry Pi uređaja koji je konstantno priključen na internet

Autor: Denis Mikšić

Udruge ViBRa iz Zagreba i KA-MATRIX su u petak sklopu novog programa projekta VIBRABOX organizirale radionicu na kojoj je predstavljen projekt te raspravljano o trenutnom stanju i budućnosti domaće glazbe.

Voditelji projekta Valent Samardžija i Tin Đudajek upoznali su prisutne s novitetima projekta VIBRABOX kojima slušatelji mogu izravno utjecati na izbor glazbe koju slušaju.
VIBRABOX je neprofitni je projekt Udruge ViBRa koji od 2012. promovira domaću, originalnu i nezavisnu glazbu diljem Hrvatske. Putem posebno dizajniranog uređaja i posebno napravljenog softwarea VIBRABOX nastoji domaću, nezavisnu glazbenu scenu približiti publici i pokazati kako u Hrvatskoj ne samo da se radi kvalitetna i raznovrsna glazba, nego da je postoji toliko da bi se njome mogao ispuniti eter bilo koje radio stanice. Uređaj VIBRABOX postavljen je na petnaest lokacija diljem Hrvatske gdje svakodnevno bez prestanka, reklama i drugih smetnji emitira isključivo domaću glazbu..

Na koji način slušatelji biraju glazbu u ovoj unaprijeđenoj verziji sustava odnosno kako se određuje afinitet publike za pojedinu lokaciju gdje je postavljen Vibrabox?

  • Potrebno je da se slušatelji spoje na otvoreni WIFI mjesta gdje se nalazi uređaj. Potom putem svog pametnog telefona ili računala odu na aplikaciju vibrabox.click i vide što trenutno svira na tom radiju. Aplikacija omogućava “lajk, dislajk i komentar” i prema tome mi možemo vidjeti koju glazbu preferiraju slušatelji na pojedinoj lokaciji – kaže Samardžija.

Koja su poboljšenja u odnosu na Vibrabox koji ste predstavljali prije dvije godine?

  • Glavni novitet vezan je za aplikaciju vibrabox.click na kojoj se može komentirati glazba čime se potiče slušaoce na aktivno slušanje a i kreiranje vlastitih playlista.

Kako se uopće definira program?

  • Složimo plejlistu u dogovoru s voditeljima organizacije gdje se nalazi VIBRABOX. Kasniji komentari slušatelja služe nam da uredimo plejliste po satima, mičemo ili dodajemo nove pjesme – dodaje Đudajek.

Vibrabox projekt usmjeren je isključivo na nezavisnu domaću muziku bez obzira na žanrove pa se tu može čuti svega, od alternativnog rocka, punka, jazza, elektronike, funkija. Na koji način VIBRABOX prikuplja glazbu?

  • Šalju je sami autori, njihove organizacije ili poznanici koji su s nama u kontaktu. Najjednostavnije je poslati nove radove preko formulara na vibe.hr – kaže Samardžija i dodaje da u Hrvatskoj postoji jako puno kvalitetne glazbe koja se teško ili nikako ne probija do radijskih postaja.

Smisao projekta je da publika čuje bendove iz drugih dijelova države i potom sama filtrira što želi slušati. Materijali se skidaju iz nosača zvuka u visokoj kvaliteti i emitiraju putem malog Raspberry Pi uređaja koji je konstantno priključen na internet.

Ekipa iz ViBre je često u Karlovcu pa su tako, uz prijašnje prezentacije VIBRABOX-a sudjelovali već i na Karlovac Dance Festivalu, Danima Radićeve, Sajmu udruga, programu Infoshopa pa nije ni čudno da su jedan VIBRABOX postavili upravo u Hrvatskom domu.

  • Da, ovo je treći put da smo u Karlovcu s VIBRABOX-om. Prvo je krenulo testno emitiranje s Male Scene i iz Infoshopa, a potom je održan i Beat Manifest. Kako je krenulo, uskoro opet dolazimo u Karlovac, doduše na proputovanju za Knin gdje sljedeće postavljamo VIBRABOX – vele Samardžija i Đudajek.